Andelen placerade barn med psykofarmaka ökar

KORTNYTT. Andelen placerade barn som använder psykofarmaka under en längre tid fortsätter att öka. Ökningen sker såväl hos barn placerade i HVB och familjehem, enligt Socialstyrelsen. 

Jämförelsen visar att sju procent av barn som var placerade under hela årskurs 9 och var i åldern 15-16 använde minst två olika psykofarmaka under en längre tid år 2016. Den grupp som använder mest psykofarmaka är flickor som varit placerade under hela årskurs 9 och var åldern 15-16 år. Bland den gruppen hade 9 procent en långvarig användning av psykofarmaka. Det innebär en ökning med 8 procentenheter från 2006 till 2016. Andelen långvariga användare hos jämnåriga icke placerade barn av psykofarmaka var 1 procent 2016. 

Användare av en stor mängd psykofarmaka har behov av kontinuitet i behandling och specialistvård. Socialstyrelsen har tidigare visat att placerade barn och unga har en lägre tillgång till detta jämfört med icke placerade barn och unga i samma ålder. 

– Socialtjänsten måste ha beredskap för att många av de placerade barnen har psykiatrisk problematik. Det handlar exempelvis om att vara uppmärksam på om barnet behandlas med psykofarmaka och stödja barnet i kontakterna med hälso- och sjukvården, säger Ann Johansson, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00