Analys av 
Johanna Alskog

Analys: Regeringen måste peka ut vägen för Sveaskog

ANALYS. Sveaskogs styrelse bör välja nästa vd utifrån insikten om att bolaget inte är ett stort skogsbolag bland andra. Men framför allt bör regeringen tala ur skägget om vad som ska vara avgörande när staten bedriver skogsbruk.

Foto: Altinget
Johanna Alskog

Kanske förblir den fullständiga versionen av varför Sveaskogs vd Hannele Arvonen fick sparken en hjälpligt förborgad hemlighet inom styrelsen. En sak som står desto mer klart är att bolaget har en utmanande tid framför sig och att styrelsen bör välja en vd med eftertanke, fingertoppskänsla – och insikt om att Sveaskog inte är ett stort skogsbolag bland andra stora skogsbolag.

Sveaskog är allt mer inflätat i två ständigt växande politiska frågor: Klimatet och den biologiska mångfalden. Sveaskog har därtill en krävande ägarskara, svenska folket. Ingen av de här faktorerna lär minska i betydelse framöver. Här behövs en vd med visioner, bredd och som brinner för att prata om statliga skogar, skogsbruk och miljö i sammanhang som sträcker sig långt utanför det egna skogsskrået.

Bolag i spagat

Men om inte regeringen först talar ur skägget om Sveaskog, så kommer bolaget ohjälpligt att stanna i spagat mellan vinstkrav å ena sidan och omgivningens högt ställda förväntningar på statligt skogsbruk å andra sidan. Det kan inte ens en vd med superkrafter ändra på.

För två år sedan kom regeringen, Centern och Liberalerna överens i januariavtalet om att: "Staten ska vara en föregångare i hållbart skogsbruk och visa stor naturhänsyn". Det är en förpliktigande formulering som bör innebära ökade miljöambitioner i de statliga skogarna, annars är det helt obegripligt varför man skrivit in den. Men exakt vad formuleringen ska innebära för den största statliga skogsägaren Sveaskog är fortfarande en obesvarad fråga. Och statliga bolag kan inte agera utifrån egna tolkningar av politiska avtal.

Har bytt plats med Vattenfall

Ett annat statligt bolag, Vattenfall, har genomfört ett otroligt framgångsrikt arbete med att skrubba bort den problematiska brunkolsstämpeln från varumärket. Nu är det istället skogen i den statliga bolagsportföljen som orsakar återkommande negativa rubriker. Det om något borde bekymra regeringen (riksdagen med för den delen), ändå är det höljt i dunkel om någon förändring i styrningen av bolaget är på gång inne på näringsdepartementet.

Går inte att vänta för länge

Till regeringens försvar kan man säga att det är mycket som är i luften inom skogspolitiken och Sveaskog pekas ut som en möjlig nyckelspelare i olika åtgärder, inte minst genom Skogsutredningens förslag att skydda enorma områden med fjällnära skog. Men utredningen har inte ens gått på remiss. Regeringen kan knappast vänta på att alla bitar i skogspolitiken först ska falla på plats, innan den förtydligar för Sveaskog – och för omvärlden – vilka förväntningarna är på en "föregångare inom hållbart skogsbruk".

Nämnda personer

Hannele Arvonen

Styrelseledamot Silvestica Green Forest, styrelseledamot Södra skogsägarna
Forstmästarexamen (Helsingfors uni), MBA (Stockholms uni. 2016)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00