Altinget får miljonstöd av Google

MEDIER. Altinget får ta emot 1,58 miljoner danska kronor från Googles innovationsfond till projekt som ska ge bättre tillgång till data om lagstiftningsprocessen i de danska och svenska parlamenten.

Det kommer ut stora mängder data om lagstiftningsprocessen från de nationella parlamenten i Danmark och Sverige. Men även om uppgifterna är offentliga är det lätt att drunkna i de stora mängderna av ofta oredigerad data. Ett nytt projekt ska försöka få ordning på det.

Altinget har tagit emot knappt 1,58 miljoner danska kronor i stöd från Googles nyhetsfond Google Digital News Initiative. Pengarna ska dels användas för att automatisera innehåll från de öppna databaserna under folketinget och riksdagen, dels för att utveckla en offentlig online-plattform för analys av lagstiftningsprocessen.

– Vi är väldigt entusiastiska över att ha fått möjlighet att utveckla och använda nya metoder för att jobba med offentlig data, säger Mette Vindfeld Rosendahl, som är strategi- och utvecklingschef på Altinget.

Demokratisk hjälpmotor

Målsättningen är att göra den demokratiska processen mer förståelig för medborgarna, genom ett innovativt användande av offentlig data, förklarar hon.

– Avsikten är att stärka journalisters och medborgares möjlighet att undersöka och förstå hur den nationella lagstiftningsprocessen går till, säger Mette Vindfeld Rosendahl.

Projektet sjösätts i samarbete med Altinget.se och analysfirman Analyse og Tal. Det blir Altingets danska och svenska avdelningar som utvecklar och implementerar den automatiserade journalistiken, samt utvecklar och implementerar redskap för visualisering av data, medan Analyse og Tal står för utvecklingen av den öppna plattformen.

Dessutom ingår den svenska frilansbyrån J++ i projektet som konsulter. Projektperioden är fram till augusti 2018.

Stöttar danska medieprojekt med 2,3 miljoner danska kronor

Google-fonden delar totalt ut 163 miljoner danska kronor, varav 2,3 miljoner går till danska medier. Förutom Altinget får Danwatch i samarbete med International Media Support 371 000 kronor från fonden, som ska användas till en digital plattform, som ska göra det lättare för internationella medier att verifiera historier och dokumentation från lokala medier i konfliktområden.

Dessutom går cirka 375 000 danska kronor till designstudien Usable Machine.

Enligt Mediewatch går det inga pengar till bloggmediet POV, som tidigare har sagt att de varit intresserade av medel ur fonden.

Det är tredje gången Google-fonden delar ut pengar till europeiska medier. Zetland, Kristeligt Dagblad och Danwatch har tidigare fått ta emot ekonomiska medel från fonden.

red@altinget.se

Forrige artikel Karolina Skog kritiserar Swedavias flygskattelobbying Karolina Skog kritiserar Swedavias flygskattelobbying Næste artikel Regeringen spelar högt med försvarsministern Regeringen spelar högt med försvarsministern