Alrow Media förbättrar sitt resultat och fortsätter att växa

Alla affärsområden i koncernen har presterat tillfredsställande resultat för räkenskapsåret 2020/2021, trots covid-19 och ökad konkurrens. 

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Redaktionen

Alrow Media, bolaget bakom medierna Altinget.dk, Altinget.se och Mandag Morgen, offentliggör i dag sin årsredovisning för perioden 1 juli 2020-30 juni 2021. Den präglas av överskott och omsättningstillväxt med fortsatt utveckling av medieaffären och bolagets övriga aktiviteter i både Danmark och Sverige.

Koncernens resultaträkning för 2020/21 visar ett överskott efter bolagsskatt på 7,824 miljoner DKK. Koncernen ger ingen utdelning, varför koncernens balans per den 30 juni 2021 uppvisar positivt eget kapital på 2,325 miljoner DKK. Resultatet före av- och nedskrivningar (EBITDA) mer än fördubblas från 8,048 miljoner DKK 2019/20 till 17,163 miljoner DKK 2020/21

”Resultatet är tillfredsställande efter ett räkenskapsår som särskilt i början präglades av Covid19. Vi har således förmått att utveckla vår affär och samtidigt lyfta såväl omsättning som resultat i en i övrigt pressad mediemarknad i Danmark och Sverige. Det har bara varit möjligt tack vare att alla våra medarbetare har gjort en formidabel insats”, säger bolagets CEO Christoph Nørgaard, och tillägger:

”På marknaden slåss vi både mot klassiska konkurrenter och i synnerhet mot tech-spelarna, som jobbar under andra ramvillkor än de professionella medierna. Samtidigt vill vi som publicister fortsätta att bidra till att stödja demokratins kärnvärden och en hälsosam och mångfaldig demokratisk debatt. Det handlar bland annat om yttrandefrihet och om respektfull debatton, pluralism och skydd av minoriteters rättigheter”, säger Christoph Nørgaard. 

Framgången vad gäller resultatet härrör från en positiv utveckling i alla bolag under Alrow Media. Utvecklingen på de olika affärsområdena beskriver han enligt följande:

Altinget.dk

Utvecklingen är tillfredsställande. Altinget.dk har nu 27 nischportaler. Det senaste året har vi öppnat tre nya nischmedier - Hovedstaden, Erhverv (näringsliv) och Idræt, som har stärkt den samlade medieplattformen, och där vi dessutom har tillfört mer redaktionell kompetens. Altinget.dk har blivit omdesignat med bättre gränssnitt och en mer logisk och lättillgänglig uppbyggnad av medieplattformen. Dessutom upplever vi ökad trafik och vi växer i såväl omsättning som resultat.

Event-, nätverks- och konferensavdelningen Arena har trots corona haft en bra period, där alla innovativa krafter har varit i gång för att utveckla nya, kreativa hybridlösningar för digitala och fysiska mötesaktiviteter och helt nya koncept som bland annat Verdensmålsugen, som arrangerades på Altingets gård i Ny Kongensgade. Läs årsredovisningen här

Mandag Morgen

Utvecklingen för Mandag Morgen ApS är ytterst tillfredsställande. Veckobrevet Mandag Morgen har vind i seglen med fler kunder och läsare. Veckobrevet har stärkts redaktionellt och designmässigt. Konceptet fokuserar på fem områden med relevans för en bred – offentlig såväl som privat – betalningsvillig målgrupp.

Tankesmedjan Mandag Morgen upplever en kraftig framgång och har ingått en rad starka, fleråriga, strategiska partnerskap, som stärker det framtida fundamentet. Också här har det jobbats med att utveckla nya digitala koncept och designa nya analysformat och lösningsmodeller för ett brett antal kunder. Efter några tuffa år redovisar dotterbolaget Mandag Morgen ett fint överskott, som ger plus i bolagets eget kapital-kolumn. Läs årsredovisningen här

Altinget.se

Utvecklingen är tillfredsställande för Altinget AB. Sverige är ett investeringsland med omsättningstillväxt, vilket är nödvändigt för att stärka den framtida mediepositionen. Under året har vi investerat i två nya medier - Omsorg och Civilsamhälle - samt rekryterat flera journalister. Dessutom har Altinget.se blivit omdesignat med bättre gränssnitt, som har gett betydligt ökad trafik. Alla kommersiella insatser har under året samlats med styrning från Stockholm under ledning av en nyanställd kommersiell direktör. Läs årsredovisningen här

Stedets Ånd

Koncernen äger genom fastighetsbolaget Stedets Ånd ApS Grønbechs Hotel med mötesfaciliteter i folkemøde-byn Allinge på Bornholm. Bolaget har drabbats negativt resultatmässigt av att Folkemødet inte har kunnat arrangeras på samma vis som före coronapandemin. Med undantag för det politiska jippot har dock omsättning och beläggningsprocent ökat på en bra marknad. Beslut finns om att avyttra hotellet för att koncentrera ledarkrafter och kapitalberedskap till medier, övriga aktiviteter och fortsatt internationalisering. Läs årsredovisningen här

Monitor

Äntligen äger vi majoriteten (60%) i ett dataövervakningsföretag för lobbying i Danmark och EU, Monitor ApS. Företaget fortsätter att växa med god kundtillströmning. Läs årsredovisningen här.

Framtid och hållbarhet

Med ett tillfredsställande resultat för året och god fart på alla delar av affären efter en tid med covid-19 ligger fokus enligt Christoph Nørgaard på att fortsätta tillväxt och internationalisering. Koncernen kommer att investera i kärnaffären. Det vill säga i nya medier, nya kompetenser och it-utveckling för att stödja kraven på användarvänlighet, förbättrade kundrelationer och redaktionell produktion.

Strategin kommer också att innehålla ett tema om hållbarhet.

”Altinget/Mandag Morgen ligger i framkant när det gäller agendan kring klimat och hållbarhet. Altinget har framgångsrika klimatportaler och en helt ny Verdensmålsportal. Arena driver nätverk och kurser om de globala målen. Veckobrevet behandlar löpande klimatutmaningarna. Tankesmedjan ger ut analyser om grön omställning och gröna jobb. Därför ska hållbarhet självklart också ha en naturlig plats i vår egen strategi som bolag i framtiden”, säger Alrow Medias CEO.

Han tillägger att man med avstamp i internt förarbete nu kör i gång med att identifiera de särskilda fokusområden som kommer att ingå i bolagets mål framöver – som alltid med respekt för mediehusets politiska neutralitet. 

Nämnda personer

Christoph Nørgaard

Vd Alrow Media (Altinget och Mandag Morgen)
Master i international business (Aarhus Universitet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00