Allt fler tjänsteföretag flyttar från Sverige

KORTNYTT. Allt fler kunskapsintensiva tjänsteföretag flyttar sina jobb utomlands, visar en ny rapport från Almega. 

De kunskapsintensiva tjänsteföretagen, även kallade KIS-företag, inkluderar konsulter inom exempelvis data, ekonomi, juridik och hälso- och sjukvård. Anledningen till utflyttningen är bland annat kompetensbrist men även omfattningen av regelverk på svensk arbetsmarknad. Detta gör att allt fler verksamheter förflyttas från Sverige till verksamheternas dotterbolag utomlands där bland annat kompetensen finns, visar en rapport från Almega. 

– Sverige riskerar nu att tappa tusentals jobb på kort tid. Risken är att utvecklingen mot ökad outsourcing fortsätter att accelerera så länge bristen på kompetens i Sverige kvarstår, säger Lena Hagman, chefsekonom på Almega, i ett pressmeddelande

Almega anser nu att den näringslivspolitik som förs måste anpassa sig till de förutsättningar som de kunskapsintensiva tjänsteföretagen har. 

Forrige artikel Branschen: Det här behöver biogasen Næste artikel Dataskyddsmyndigheter ska granska appar och sociala medier
Nya poster i utskotten kostar miljoner

Nya poster i utskotten kostar miljoner

NYORDNING. S och M har kommit överens om att införa andre och tredje vice ordförande i flera utskott. Något som kommer att kosta över 1,4 miljoner kronor om året. Jens Holm (V), ordförande i trafikutskottet, menar att det dessutom försvårar utskottsarbetet.