Sverige går till val på nytt

REGERINGSKRIS. Regeringen förlorade budgetkampen, men sitter kvar. Ett extra val till riksdagen ska dock hållas nästa år. Det blev resultatet av det senaste dygnets politiska turbulens. I praktiken blir valet en omröstning om två budgetalternativ.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, meddelade på onsdagen att ett nyval kommer att hållas den 22 mars 2015.
Statsminister Stefan Löfven (S) och Gustav Fridolin, språkrör för Miljöpartiet, meddelade på onsdagen att ett nyval kommer att hållas den 22 mars 2015.
Per-Anders Sjögren

Sverige har hamnat i en unik politisk situation. En sittande regering får inte genom sin budget. Riksdagen röstade på onsdagen med siffrorna 182-153 ner regeringens budgetramar. Och det blir nu Alliansens budget som ska gälla för Sverige nästa år. Och därmed måste statsminister Stefan Löfven (S) göra det som han tidigare har sagt att han absolut inte tänker göra - administrera någon annans budget.

Riksdagsmajoritetens, Alliansen och Sverigedemokraterna, beslut innebar att det fanns två alternativ för Stefan Löfven: att avgå och låta talmannen sondera terrängen efter en ny regering eller ta till det vapen som statsministern har enligt grundlagen – att utlysa ett nyval. En knappt timme efter det att hans budget hade röstats ner i riksdagen meddelade Löfven att han väljer det senare. 

Nytt val i mars

– Regeringen kommer den 29 december att utlysa ett extra val för att låta väljarna ta ställning i detta nya politiska landskap. Valet ska hållas den 22 mars nästa år, sade statsministern på en presskonferens.

Fakta

Sverigedemokraternas agerande, att stödja alliansens budget, och deras nya doktrin att fälla varje regering som inte har en invandringspolitik som är i linje med SD:s har lett till en ny situation, enligt Stefan Löfven. Därtill kommer att allianspartierna inte har varit beredda att samarbeta och ta ansvar för det parlamentariska läget, enligt statsministerns sätt att se på saken.

–  Det har ritat om den svenska politiska kartan i grunden, sade han.

Löfven markerade att han inte kommer att acceptera att SD får ett avgörande inflytande i svensk politik och han upprepade att han har tagit ansvar och kommer att göra det även i fortsättningen.

Rödgrön budget plattformen

Enligt Löfven kommer den budget som röstades ner i riksdagen att utgöra den politiska grunden i valrörelsen. Men det är oklart om S och MP kommer att ha ett gemensamt valmanifest. Det handlar om två olika partier som går till val var för sig, men som har en gemensam budget.

–  Vi är kommer att ha val som två partier. Sedan har vi budgeten som vår plattform. Om vi sedan kommer överens om att tillföra något så gör vi det, sade Löfven.

– Det svenska folket får nu diskutera de prioriteringar som vi har och ställa dem mot den budget som de fem partierna i riksdagen har röstat igenom, sade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Enligt Fridolin kommer regeringen att gå till val på en politik som prioriterar skolan, jobben och klimatet framför skattesänkningar. Och sedan får väljarna avgöra om det är rätt politik.

–  Vi kommer aldrig att låta Sverigedemokraterna diktera villkoren och att deras främlingsfientlighet upphöjs till svensk politik, sade Fridolin.

Från SD:s håll välkomnar man ett extra val, och tror att detta kan bidra till att lyfta partiet över dagens 13 procent. Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mattias Karlsson bedömer att för partiets del så kommer valrörelsen nästan uteslutande att handla om Sverige ska ha en ökad invandring eller inte och att det blir ”en folkomröstning om invandringen”.

Alliansen redo

Även de fyra allianspartierna ser fram emot ett extra val.

– Vi välkomnar möjligheten att få ge Sverige en alliansregering redan i mars, sade Jan Björklund (FP).

Vid en gemensam presskonferens pekade alliansens företrädare på att regeringen Löfven varit dåligt förberedd, brutit löften och att inte före valet redovisat vilken politik som skulle föras. Själva gjorde de fyra klart att de är redo och att de går till val tillsammans

– Vi antar utmaningen att tala med väljarna om jobb och arbetslinjen, sade Anna Kinberg Batra (M), gruppledare i riksdagen och huvudkandidat till posten som ny moderatledare.

Centerledaren Annie Lööf vill i valrörelsen lyfta fram bättre villkor för små företag och även utanförskapet i bruks- och småorter.

Svårt för minoritetsregering

Men den regering som bildas efter valet i mars kan hamna i samma läge som Stefan Löfven har gjort i samband med budgetomröstningen. Därför vill alliansen ha blocköverskridande samtal och en lösning som gör att framtida regeringar ska klara av att regera i minoritet.

– Ett nyval riskerar att inte lösa de stora problem som ligger i minoritetsregerandet, sade KD-ledaren Göran Hägglund.

Han pekade på SD:s uttalande om att rösta emot varje budget som inte har önskad inriktning, och varje regeringsbildare som inte går det partiet till mötes.

– Minoritetsregeringar är snarare regel än undantag och vi måste få ett regelverk som är anpassat till det, sade Hägglund.

 

Nämnda personer

Anna Kinberg Batra

Landshövding i Stockholms län, ordförande Skansen, ordförande Swedish Space Corporation (SSC)
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2000)

Gustav Fridolin

Svensk- och temalärare Stadsmissionens folkhögskola, rektor Cogitoakademin
Fil. kand i mellanösternkunskap (Stockholms uni., 2009), yrkesexamen som folkhögskolelärare (Linköpings uni., 2010)

Göran Hägglund

Ordförande i Public service-kommittén, styrelseordförande Systembolaget, Samtrafiken och Cancerfonden, senior rådgivare Reform society
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00