Alliansen sprack i Uppsala

KORTNYTT. Liberalerna i Uppsala gör upp med S och MP. "Den sista spiken i allianskistan", säger Centerpartiets kommunalråd.

Johan Manell

På riksnivå pågår nu regeringsförhandlingarna. Där försöker Socialdemokraterna att locka över Liberalerna och Centerpartiet till blocköverskridande samarbete. I Uppsala kommun lyckades Socialdemokraterna lokalt att göra hälften av det. Nu står det klart att L bryter med Alliansen och tar makten i kommunen tillsammans med S och MP i stället.

– Jag är glad att tre veckors slit har gett resultat. Att vi kan förhandla och få ett liberalt inflytande. Det här är inte Mohamad Hassans beslut utan det är Liberalerna i Uppsala som vill det här, säger Mohamad Hassan (L), kommunalråd, till SVT. 

Läs också: Landstingspolitiker: Gör som vi – spräng blockgränsen

Men Centerpartiet är inte medbjudna i Uppsala. 

Liberalerna har slagit in den sista spiken i Allianskistan.

Stefan Hanna (C)
Kommunalråd Uppsala

– Det fanns en möjlighet för Alliansen, om inte Liberalerna hade dubbelspelat. Liberalerna har slagit in den sista spiken i Allianskistan, säger Stefan Hanna (C), kommunalråd.

M har inte gett upp

Det än mer sidsteppade Moderaterna har dock inte gett upp hoppet om ett alliansstyre. 

– Det är tråkigt att vi inte kan få till det här alliansstyret men samtidigt har jag inte gett upp. För det här är inte en majoritet utan en minoritet som presenterats. Jag kommer kandidera till kommunstyrelsens ordförande 15 oktober, säger Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd.

Samtidigt gör uppgörelsen i mitten att Vänsterpartiet får lämna sin plats i styret.

– Vi sa redan innan valet och efter valet att vi är beredda att ta vårt ansvar för Uppsala och fortsätta sitta i majoritet. Vi var beredda på att föra samtal om att bilda majoritet där både C och L var med, men det har inte mittenpartierna velat. Då sätter vi oss i opposition, säger Tobias Smedberg (V), gruppledare.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00