Alliansen hotar med misstroendeförklaring

REGERINGSMAKTEN. Alliansen hotar med att genomföra en misstroendeförklaring i riksdagen mot regeringen eller enskilda statsråd om regeringen inte drar tillbaka skattehöjningar.

Alliansens ledamöter i finansutskottet markerar mot regeringen genom att i ett särskilt yttrande förklara att man är missnöjd med tre planerade skattehöjningar.

Yttrandet har stöd av Sverigedemokraterna och därmed finns en riksdagsmajoritet bakom yttrandet. Men det har ingen formell betydelse utan är en markering. Viktigare är att de borgerliga ledamöternas i utskottet säger att om regeringen inte agerar så hotar en misstroendeförklaring.

Sakfrågan handlar om tre skatter. Flygskatten, brytpunkten för statlig inkomstskatt och skatten för småföretagare, de så kallade 3:12-reglerna.

En misstroendeförklaring kan leda till att enskilda statsråd eller hela regeringen måste avgå.

Enligt regeringsformen kan riksdagen avsätta ett statsråd eller hela regeringen. Då krävs ett stöd av en majoritet i riksdagen, det vill säga minst 175 ledamöter. Om misstroendet gäller statsministern måste hela regeringen avgå. Regeringen kan dock svara genom att inom en vecka upplösa riksdagen och utlysa extra val

– Vi har fått det särskilda yttrandet. Vi fortsätter att arbeta med budgeten. Exakt vad vi läggar fram i budgeten återkommer vi till då, säger finansminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

 

 

Forrige artikel Låga betyg i sexan följer med till nian Låga betyg i sexan följer med till nian Næste artikel "Det finns ingen perfekt ersättningsmodell"