Alla ska få tillträde till komvux

BUDGET 2016. Från och med 2017 ska alla som vill få möjlighet att läsa in högskolebehörighet på komvux, föreslår gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic.

Foto: Bild: Kristian Pohl/ Regeringskansliet
Mattias Croneborg

På en pressträff presenterade regeringen ytterligare satsningar inom skola och utbildning i den kommande budgeten. Regeringen vill att alla, oavsett var i landet man bor eller hur gammal man är, ska få rätt alla läsa in högskolebehörighet.

– Det är en reform av historisk karaktär, sade gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S).

Förslaget kommer nu att gå ut på remiss och regeringen räknar med att staten behöver skjuta till 137 miljoner årligen för att kommunerna ska kunna genomföra reformen. Tanken är att rätten till komvux ska träda i kraft 2017.

Trots att regeringen hade tre ministrar på pressträffen, statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Gustav Fridolin och Aida Hadzialic, var det få nyheter som inte var kända genom tidigare utspel eller genom att de fanns med i förra höstbudgeten (som blev nedröstad) eller vårpropositionen.

Mer för nyanländas skolgång

Förutom komvux var en nyhet att regeringen föreslår att schablonbidraget till kommuner som tar emot nyanlända ökar med 50 procent per elev. För staten räknar regeringen att det leder till ökade kostnader med nära 400 miljoner kronor nästa år. Åren därpå sjunker kostnaden tillbaka successivt till drygt 200 miljoner kronor.

Den modell för ”samverkan för bästa skola” som presenterades i förra budgetpropositionen kommer att öka från 400 (föreslaget i förra budgetpropositionen) till 600 miljoner kronor.

– Det är insatser för nyanlända och för dem med långvarig och problematisk frånvaro, sade Gustav Fridolin.

Förslagen i den kommande budgetpropositionen bygger på en uppgörelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Totalt sett innebär det, enligt regeringen, att statens kostnader för skolan ökar med 5 miljarder nästa år, och nästan 7 miljarder de följande åren. Den största delen av dessa pengar, drygt 3 miljarder kronor årligen, går till högre löner för lärare, inom det så kallade lärarlönelyftet.

 

Nämnda personer

Aida Hadžialic

Regionstyrelsens ordförande (S) Region Stockholm, finansregionråd
jur. kand (Lunds uni., 2010), fil. kand i affärsekonomi (Stockholms Handelshögskola, 2014)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00