AF avskaffar lagstadgade lotsar

ARBETSLIV. Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg beslutade på fredagen att avsluta tjänsten etableringslots för nyanlända och säga upp kontrakten med alla lotsar. Detta trots att etableringslotsar är reglerade i lag, som bara riksdagen kan ändra.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg har beslutat att säga upp alla kontrakt med etableringslotsar.
Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg har beslutat att säga upp alla kontrakt med etableringslotsar.Foto: Foto: Camilla Veide, Johan Lindstén
Kristina Gauthier Reberg

Arbetsförmedlingen får allt fler klagomål på etableringslotsarna. Dessutom misstänker man brottslig verksamhet som bedrägeri, mutor, utpressning, försäljning av folkbokföringsadresser och hot. Både arbetssökande och förmedlare har utsatts för hoten.

– Min bedömning är att vi inte längre kan garantera kvaliteten på lotsverksamheten. Vi känner också en stark oro när det gäller säkerheten för såväl våra arbetssökande som arbetsförmedlare, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

En myndighet kan inte avskaffa en rättighet.

Roger Haddad (FP)
Talesperson för arbetsmarknad och integration

Problemen ökade i höstas och Arbetsförmedlingen mäktar inte längre med att utreda alla klagomål och granska att allt går rätt till.

– Riskerna för felaktiga utbetalningar för denna tjänst är mycket stora. Som myndighet har vi ett ansvar att använda våra gemensamma skattemedel på bästa sätt. Därför avslutar vi tjänsten etableringslots, säger Mikael Sjöberg.

Kontrakten sägs upp

Fakta
Etableringslots infördes i december 2010. Tjänsten innebär att personer som är nya i Sverige i tre timmar varje månad får hjälp med kontakter och stöd i sociala frågor, för att snabbare etablera sig på arbetsmarknaden.
   Arbetsförmedlingen har upphandlat etableringslotsar enligt lagen om valfrihetssystem, LOV. Nyanlända har fått välja lots.
   Ersättningen till etableringslotsarna är delvis resultatbaserad. Utöver grundersättningen får lotsen extra betalt om den nyanlända får jobb, startar eget eller studerar på högskola.
   Drygt 32 000 arbetssökande har en etableringslots.
   Vid årsskiftet hade Arbetsförmedlingen avtal med cirka 350 etableringslotsar.
   Etableringslots är reglerat i lag: Lag (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare.

11 § Arbetsförmedlingen ska tillhandahålla ett eller flera valfrihetssystem som ger nyanlända rätt att välja en av Arbetsförmedlingen godkänd och kontrakterad leverantör av tjänster som anges i 12 § (etableringslots).

Lag (2010:197) om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare

Nu sägs alla kontrakt upp. Uppsägningstiden är tre månader. Under den tiden går det inte att påbörja tjänsten för dem som är nyanlända till Sverige, och det går inte att byta etableringslots. Nyanlända som behöver socialt och praktiskt stöd kommer att få det på annat sätt.

Etableringslotsar infördes av Alliansregeringen 2010. Den rödgröna regeringen ville i budgetpropositionen för 2015 göra etableringslots till en behovsprövad tjänst från och med nästa år. På en presskonferens på torsdagen sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att etableringslotsar ska avskaffas.

Artikel på rikspolitiken: Jobb inom två år för nyanländ (19 februari)

Det är lag på etableringslotsar

Etableringslotsar är lagstadgade. I lagen om etableringsinsatser för nyanlända står det att Arbetsförmedlingen ska tillhandahålla valfrihetssystem som ger nyanlända rätt att välja en av de kontrakterade leverantörerna av tjänsten etableringslots.

I författningskommentarerna (proposition 2009/10:60) skriver regeringen att det innebär att Arbetsförmedlingen är skyldig att tillhandahålla valfrihetssystem med etableringslotsar. ”I praktiken innebär bestämmelsen att när den nyanlände får en etableringsplan upprättad så ska Arbetsförmedlingen presentera en lista med de lotsar som Arbetsförmedlingen godkänt (s.k. lotsbank). Om den nyanlände inte själv väljer lots ska Arbetsförmedlingen i förväg ha bestämt ett s.k. ickevalsalternativ.”

I underlaget till beslutet att avskaffa etableringslotsar konstaterar Arbetsförmedlingen att beslutet innebär att myndigheten inte längre kan ”tillhandahålla den lots som den nyanlände har rätt till enligt 11 §”.

Inga planer på att ändra lagen

Regeringen har inga nära förestående planer på att föreslå riksdagen att paragrafen tas bort.

– Det här är Arbetsförmedlingens eget beslut. Men det är inte så att regeringen motsätter sig det, säger Victor Harju, vikarierande pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

– Vill de ändra sin praxis så kan de göra det, säger han.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har länge varit emot systemet med etableringslotsar. I maj förra året försvarade dåvarande integrationsministern Erik Ullenhag (FP) i en interpellationsdebatt.

– Etableringslotsen infördes som ny aktör i och med etableringsreformen och utgör en viktig del i etableringsuppdraget, sade Erik Ullenhag.

Men etableringslotsar har blivit en kritiserad aktör. Nu gläds också Folkpartiet åt att Arbetsförmedlingen säger upp alla avtal med etableringslotsar.

– Det är bra att Arbetsförmedlingen i dag meddelar att man drar i handbromsen och säger upp avtalen, säger Folkpartiets talesperson för arbetsmarknad och integration, Roger Haddad.

Men han väntar sig att Arbetsförmedlingen gör en nystart och tecknar avtal med seriösa lotsar. Och Arbetsförmedlingen kan inte på eget bevåg avskaffa systemet med etableringslotsar, menar han.

– Det här är en rättighetslagstiftning, påpekar Roger Haddad.

– En myndighet kan inte avskaffa en rättighet.

Om etableringslotsarna ska bort måste det gå den vanliga lagstiftningsvägen.

– Regeringen måste lägga en proposition som riksdagen beslutar om, säger Roger Haddad.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00