Aldrig mer Nord Stream: EU och Nato förnyar samarbete och pekar ut yttre fiender

Det försenade samarbetsavtalet mellan Natos försvarsallians och EU påskyndas nu. I ett gemensamt uttalande går de två organisationerna också längre än förut när det gäller att identifiera sina gemensamma yttre fiender: Ryssland och Kina.

Natos Jens Stoltenberg och EU:s Charles Michel och Ursula von der Leyen skrev på tisdagen under en gemensam deklaration om samarbete.
Natos Jens Stoltenberg och EU:s Charles Michel och Ursula von der Leyen skrev på tisdagen under en gemensam deklaration om samarbete.Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Nato och EU påskyndar nu samarbetet om skydd av kritisk infrastruktur, klimatförändringarnas säkerhetskonsekvenser och de utmaningar som försvagade globala leveranskedjor medför. Det gör man i ett nytt samarbetsavtal som slöts på tisdagen i Bryssel mellan de två internationella jättarna.

Avtalet är det tredje i sitt slag mellan parterna. Enligt rapporter har det har varit på gång i över ett år, men det har visat sig vara oerhört svårt att få till stånd på ett sätt som båda de två institutionerna och deras respektive krets av medlemsstater har kunnat acceptera.

Samtidigt har argumentet för ett starkare band mellan organisationerna bara vuxit sig starkare under perioden, enligt de uttalanden som gavs i Bryssel vid tillfället.

– Partnerskapet mellan EU och Nato är viktigare än någonsin på grund av Rysslands brutala invasion av Ukraina, vilket i grunden har förändrat vår säkerhet, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg när han presenterade avtalet i försvarsalliansens högkvarter.

– Vi vet att vi måste stärka och fördjupa det nu mer än 20 år gamla partnerskapet. För att Europas säkerhet utmanas och hotas, betonade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

I uttalandet går de två organisationerna också längre än någonsin tidigare när det gäller att identifiera sina gemensamma yttre fiender.

Först och främst Ryssland, som i uttalandet sägs bära skulden för ”det allvarligaste hotet mot euroatlantisk säkerhet på årtionden”, på grund av invasionen av Ukraina. Men för första gången identifieras också ett allt mer dominerande Kina som en källa till ”växande strategisk konkurrens”.

– Vi har bevittnat hur Kina alltmer försöker omforma den internationella ordningen till sin egen fördel. Därför måste vi stärka vår egen motståndskraft, sade Ursula von der Leyen.

Kommissionens ordförande pekade samtidigt på hur Sveriges och Finlands beslut att gå med i Nato bidrar till att cementera det förstärkta samarbetet och nämnde också Danmarks avskaffande av det danska försvarsförbehållet gentemot EU, som landet folkomröstade om i juni förra året.

Altinget logoSäkerhet
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget säkerhet får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00