Åkesson tror att SD leder utskott efter valet

I höstas släpptes Sverigedemokraterna in i riksdagens kvittningsvärme. Nu kan nästa steg för partiet att komma med i riksdagens uppgörelser vara på gång. Efter valet tror partiledaren Jimmie Åkesson nämligen att SD också kommer att få ordförandeposter i utskotten.

Jimmie Åkesson tror att det är dags för SD att 12 år efter riksdagsinträdet lägga vantarna på ordförandeplatser i utskotten.
Jimmie Åkesson tror att det är dags för SD att 12 år efter riksdagsinträdet lägga vantarna på ordförandeplatser i utskotten.Foto: Erik Simander/TT
Johan Manell

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson berättar att det pågår ett förberedelsearbete för partiets ledande ledamöter att efter valet i höst ingå i utskottens presidier, det vill säga få poster som utskottsordföranden eller vice utskottsordföranden.

– Jag var och tittade på våra kommittéordföranden när de skrev tenta häromdagen, säger han vid en träff med riksdagsjournalister.

Ändring på gång

Tentan ska vara slutpunkten på en kurs som förberett partiets utskottsföreträdare på att kliva upp i utskottshierarkin. SD har hittills hållits utanför fördelningen av poster men Åkesson tror att det kommer att ändras.

– Det diskuterades redan efter förra valet att det inte är en hållbar lösning. Nu bedömer vi att vi kommer att få tillgång till presidieposter, säger han och tillägger att han uppfattar att alla partier delar den uppfattningen.

Nytt upplägg

Åkesson berättar också att partiet har anpassat sitt utskottsarbete redan nu för att tydligare likna andra partiers sätt att arbeta, inte minst för att underlätta samarbete med Moderaterna och Kristdemokraterna. Tidigare har SD:s utskottsledamöter delat upp frågorna mellan varandra. Men nu har partiet i stället tydliga ”ettor” i varje utskott, det vill säga en talesperson för det mesta som rör utskottets arbete.

– På så sätt får vi fler kontaktytor med andra partier, säger han.

Ökenvandring

I höst har Sverigedemokraterna suttit i riksdagen i tolv år. Men under lång tid har partiet inte fått vara med i riksdagspartiernas olika uppgörelser och praxisskapande. Redan efter valet 2014 var SD storleksmässigt berättigat till presidieplatser.

Men även efter valet 2018 gjordes fördelningen upp genom att Socialdemokraternas dåvarande gruppledare Anders Ygeman och Moderaternas gruppledare Tobias Billström singlade slant och valde utskottsplatser för att sedan fördela till sina respektive kompisar i övriga partier, SD undantaget.

Kvittning och budget

Sedan dess har saker hänt. Alliansen har spruckit och SD har tydligare börjat samarbeta med M och KD. I höstas släpptes partiet slutligen in i kvittningssystemet, där partierna kvittar ledamöter mellan de olika partierna så att majoritetsförhållandena behålls vid omröstningar om någon från ena sidan skulle vara frånvarande. Det hittills största steget är att SD fick vara med och göra en budget tillsammans med M och KD som också fick riksdagens stöd.

Talmansstrid

En gång tidigare har dock praxis gällt också SD. Det var 2014 då partiet efter mycket debatt fick en av de vice talmansposterna. Men det ändrades år 2018 då Vänsterpartiet gick emot den praxisen och lanserade en motkandidat till dåvarande andre vice talman Björn Söder (SD). Omröstningen vanns av Lotta Johnsson Fornarve (V) efter att även S och MP:s ledamöter röstat på henne. Det gör att den andre vice talmannen i dag tillhör riksdagens femte största parti (V), i stället för som brukligt det tredje största (SD).

Rekrytering

Förutom utskottsplanerna har Sverigedemokraterna också siktet inställt på att ingå i regeringsunderlaget. För att förbereda sig för det har partiet rekryterat flera medarbetare som har arbetat på Regeringskansliet. Och fler ska det bli, enligt Åkesson.

– Vi ställer om riksorganisationen och rekryterar. Det handlar om människor med erfarenhet från Regeringskansliet, säger han.

Nämnda personer

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00