A-kassan ska höjas i september

ARBETSLIV. Regeringen föreslår att a-kassan höjs den 7 september. Det skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson i en debattartikel i tidningen Arbetet.

Från och med den 7 september blir då den högsta dagpenningen för arbetslösa som är med i en a-kassa 910 kronor de första 100 dagarna, och sedan 760 kronor per dag. De som inte är med i en kassa, eller inte har kvalificerat sig för pengar därifrån, får sin ersättning höjd från 320 till 365 kronor per dag.

Förslaget fanns med i regeringens budgetproposition som röstades ned i riksdagen. Då var det tänkt att höjningarna skulle träda i kraft den 1 maj i år.

Enligt debattartikeln är Sverige det land i OECD där nivån i arbetslöshetsersättningen har sjunkit mest. Den högsta ersättningen har inte höjts på 13 år. ”En genomsnittlig tjänsteman i privat sektor får idag bara ut 39 procent av sin tidigare inkomst efter skatt vid arbetslöshet”, skriver Andersson och Andersson i debattartikeln. Förslaget innebär att de som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden får 80 procent av inkomsten i ersättning de första 100 dagarna som arbetslös.

 

Forrige artikel Arbetsgivare tillsätter oberoende råd Næste artikel Ideell second hand slipper inte momsen