Minskad Rot går till nya hyresrätter

BOSTAD. Genom stimulanser på 3,2 miljarder kronor vill regeringen öka byggandet av hyresrätter och studentlägenheter. Förslaget ska finansieras genom en förändring i rot-avdraget.

– Bostadsbyggandet är en investering för framtiden och en mycket viktig del i regeringens jobbstrategi, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff under onsdagen.

På en byggarbetsplats i Norra Djurgårdsstaden, en av de nya stadsdelarna som växer fram i Stockholm, presenterade regeringen sina förslag för att öka bostadsbyggandet av framförallt hyresrätter och studentbostäder.

– Det är en frihetsfråga. Bostadsbristen skapar sociala problem när ungdomar blir kvar hemma och får svårare att leva sina liv.

Bostadsbristen sänker tillväxten

Bostadsbristen ser olika ut i olika kommuner, de största brister finns i storstadsregionerna och högskoleorterna. Därför behöver det byggas framförallt små hyresrätter så att unga har möjlighet att kunna ta utbildningar och jobb på annan ort. Bostadsbristen leder till att tillväxten hämmas menar finansminister Magdalena Andersson (S).

– Företag har svårt att rekrytera folk som inte redan bor i Stockholm. Vi ser unga som hoppar av utbildningar eller tackar nej till arbete på andra orter för att de inte kan hitta en bostad.

Ett särskilt stöd

Regeringen vill att det ska bli mer lönsamt att bygga hyresrätter, som i dag har sämre villkor än exempelvis bostadsrätter. Därför föreslår regeringen ett investeringsstöd till kommuner med bostadsbrist som bygger hyresrätter och studentbostäder. Stödet kommer vara anpassat efter kostnadsläget i olika regioner.

Regeringen räknar med att stödet ska kunna ges till ungefär 15 000 lägenheter per år. Stödet kommer att vara högre för mindre lägenheter och krav kommer också att ställas på energieffektivitet och rimliga hyror. Dessa lägenheter föreslås också ha ett hyrestak på omkring 3600 kronor i månaden för en lägenhet på 30 kvadratmeter. Hyrorna kommer dock att variera mellan olika orter. Hur länge taket ska gälla är ännu inte klart.

Innebär en säkning av Rot-avdraget

Investeringsstödet är en del av regeringen stimulanssatsning på 3,2 miljarder per år och kommer att ingå i budgetpropositionen för 2016, som presenteras till hösten. Åtgärderna ska bland annat finansernas genom en sänkning av rot-avdraget.

– Från ombyggnation till nybyggnation, sammanfattar Magdalena Andersson reformen.

Det innebär att Stefan Löfven bryter löftet han gav innan valet om att inte röra rot-avdraget. Förmånen kommer fortfarande att vara kvar, men subventionsgraden kommer att gå ner från den nuvarande nivån på 50 procent.

– Bara under förra året ökade kostnaderna med två miljarder kronor. Jag tror att de allra flesta skattebetalare håller med om att när kostnaderna skenar är det bättre att satsa på nybyggnation så att fler får någonstans att bo, sade Stefan Löfven.

 

Forrige artikel Polisutbildningen snart akademisk Næste artikel Riksdagen vill strama åt villkorlig frigivning