8 av 10 vill ha fast läkare

KORTNYTT. 80 procent av dem som inte har en fast läkare vill ha det, visar en undersökning från Sverige läkarförbund. 

En undersökning gjord av Novus på uppdrag av Sveriges läkarförbund har undersökt attityder kring att ha en fast läkare hos 2000 deltagare. Undersökningen visar att 60 procent inte har en fast läkare. Av dessa vill 80 procent ha en fast läkare. Viljan att ha en fast läkare är högre bland kvinnor, där 85 procent vill ha en fast läkare när de besöker sin vårdcentral. 

– En fast läkare gör att patienten slipper upprepa sin sjukdomshistoria gång på gång. Det ger trygghet och kontinuitet. Det är också mera effektivt och minskar trycket på akutmottagningar och vårdavdelningar när människor får vård i tid, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund, i ett pressmeddelande

Jämfört med andra länder så har Sverige en låg andel patienter med fasta läkare. År 2016 hade 42 procent av svenska patienter en fast vårdkontakt, jämfört med exempelvis Norge är 95 procent har en fast läkare. 

– Patienter i Sverige listas på vårdcentraler, men hus har inget minne och inget ansvar. För kontinuitet behövs fast läkare genom garanterad listning på en egen vald läkare, säger Heidi Stensmyren, i ett pressmeddelande. 

Forrige artikel LU startar forskning efter #metoo Næste artikel Vårdsatsning för tillgänglig vård
Regionråd (SD):

Regionråd (SD): "Offrat människoliv för att rädda ekonomin"

DEBATT. De äldre ska inte användas som brickor i ett ekonomiskt experiment av regeringen. Testning av nyinflyttade på boenden borde ha införts tidigare och personal borde ha använt korrekt skyddsutrustning, skriver regionråd Håkan Lösnitz (SD).