Nyanlända elever ska kartläggas

INTEGRATION. Skolan ska kartlägga kunskaperna hos nyanlända elever. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) går vidare med den förra regeringens förslag om integration i grundskolan.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)
Mattias Croneborg

Kartläggningarna gäller barn i grundskoleåldern. Syftet är att skolan ska kunna bestämma vilken årskurs och undervisningsgrupp som eleven ska placeras i. En annan nyhet i förslaget är att det bestäms i lag hur förberedelseklasser för nyanlända ska utformas.

I dag ansvarar huvudmannen, en kommun eller en friskola, för att organisera mottagandet av nyanlända elever utifrån vad som bedöms fungera bäst för verksamheten. Det innebär att den nyanlända Ibland placeras direkt i en ordinarie undervisningsgrupp, ibland i någon form av förberedelseklass.

Rektorn beslutar

Med de nya reglerna blir det rektorn som kan besluta att om en nyanländ elev har otillräckliga kunskaper i det svenska språket, så kan hen undervisas i en förberedelseklass. Men den undervisningen ska avbrytas så snart eleven bedöms ha tillräckliga kunskaper för att kunna delta i den ordinarie undervisningen.

En elev får högst vara två år i förberedelseklass. Undervisningen i förberedelseklassen ska också ske i så nära anslutning till annan undervisning som möjligt.

Själva kartläggningen ska göras så snart som möjligt efter att eleven börjat på skolan. Det ska som längst dröja två månader, enligt förslaget. 

Presterar sämre 

Regeringen menar att elever med utländsk bakgrund generellt sett presterar sämre än elever med svensk bakgrund. Men elever med utländsk bakgrund är samtidigt en blandad grupp vad gäller ursprungsland, språk och föräldrarnas utbildningsnivå. Därmed är kartläggning av kunskaper viktig och relevant, resonerar regeringen.

Regeringen konstaterar också att ju äldre eleven är vid invandringstillfället och ju kortare tid eleven tillbringat i den svenska skolan, desto sämre resultat uppnår eleven.

Flickor med utländsk bakgrund presterar generellt sett bättre än pojkar med utländsk bakgrund

De nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2016.

 

Dokumentation

Definition nyanländ

En definition på nyanländ ska införas i skollagen.
"Med nyanländ ska avses en person som har varit bosatt utomlands och som nu är bosatt i landet eller ska anses vara bosatt i landet och som har påbörjat sin utbildning här senare än höstterminens start det kalenderår då personen fyller sju år. En person ska inte längre anses vara nyanländ efter fyra års skolgång här i landet."

Källa: regeringens proposition 2014/15:45


Nämnda personer

Gustav Fridolin

Svensk- och temalärare Stadsmissionens folkhögskola, rektor Cogitoakademin
Fil. kand i mellanösternkunskap (Stockholms uni., 2009), yrkesexamen som folkhögskolelärare (Linköpings uni., 2010)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00