KD inför delat ansvar för sjukvårdspolitiken

PERSONER. Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson ska även axla uppgiften som partiets sjukvårdspolitiska ansikte utåt. Detta då Emma Henriksson är på väg att lämna riksdagen.

Acko Ankarberg Johansson ska ta över rollen som KD:s sjukvårdspolitiska talesperson från Emma Henriksson.
Acko Ankarberg Johansson ska ta över rollen som KD:s sjukvårdspolitiska talesperson från Emma Henriksson.Foto: Kristdemokraterna
Johanna Alskog

Acko Ankarberg Johansson är från och med denna vecka Kristdemokraternas nya sjukvårdspolitiska talesperson. Att Emma Henriksson, ordförande för riksdagens socialutskott, inte längre ska vara partiets talesperson i vårdfrågor har en naturlig förklaring, enligt Ankarberg Johansson.

– Hon kandiderar inte till riksdagen i valet. Jag kandiderar för Jönköpings län. Genom att jag blir talesperson kan vi visa utåt att någon kommer föra våra förslag framåt, säger hon till Altinget.

Siktar du på att KD ska återta posten som socialminister?

– Framför allt vill jag arbeta för att reformera sjukvården.

Sjukvården är både väldigt bra och dålig samtidigt.  Delvis en vård i toppklass, samtidigt som vårdköerna har fördubblats den här mandatperioden.

Acko Ankarberg Johansson i ett pressmeddelande

Sjukvården har inte varit tillräckligt högt prioriterad i den politiska debatten under mandatperioden, enligt Ankarberg Johansson. Sedan Annika Strandhäll tog över sjukvårdspolitiken efter Gabriel Wikström har det visserligen börjat röra på sig en del.

– Men hon har en så oerhört stor portfölj som socialminister, säger Ankarberg Johansson.

Vårdköer och primärvård

Det är flera viktiga områden som väntar på reformer och politiska beslut, enligt Ankarberg Johansson som pekar på vårdköerna, bristen på en tillräckligt jämlik vård och problemen med primärvården. Hon nämner rapport som Socialstyrelsen presenterade på torsdagen, om att väntetiderna vid landets akutmottagningar fortsätter att öka, som ett aktuellt exempel.

– Det är ingen ny kunskap för någon, men regeringen kommer inte med några lösningar på problemen.

Har ändå inte Annika Strandhäll fått en del stora stenar i rullning i vårdpolitiken?

– En del har hänt, men till stora delar är det fortfarande för fluffigt eller för lite. Ett exempel är regeringens förslag om vårdgarantin. Vi vill se en ännu strängare vårdgaranti, säger Ankarberg Johansson och tillägger att KD anser att regeringens skärpning av vårdgarantin till tre dagar bör skruvas åt ytterligare, till ett dygn, vilket KD skriver i sin följdmotion som lämnades in på torsdagen.

Ankarberg tar även upp behovet av statlig styrning av primärvården, till att börja med behövs nationella riktlinjer som anger vad som är primärvård. Inte minst visar den framväxande digitala vården på behovet av ett nationellt system, enligt Ankarberg Johansson, istället för i dag när det finns 21 olika system för primärvård som konkurrerar med varandra.

Kommer Kristdemokraterna att driva frågan om ett förstatligande av sjukvården i valet?

– Absolut. Delar av sjukvården bör bli statlig, andra delar behöver en stark statlig styrning. 

 

LÄS HELA ARTIKELN PÅ ALTINGET VÅRD&HÄLSA. TECKNA FRITT PROVABONNEMANG HÄR.

Nämnda personer

Acko Ankarberg Johansson

Sjukvårdsminister (KD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00