V ser förstatligande som den enda vägen framåt

HUVUDMAN. Ett förstatligande av skolan skulle vara ett verktyg som kan lösa många av dagens problem inom skolvärlden, enligt Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Daniel Riazat.

Daniel Riazat (V) ser fördelar med att skolmyndigheter kan slås ihop och bli färre än vad de är idag.
Daniel Riazat (V) ser fördelar med att skolmyndigheter kan slås ihop och bli färre än vad de är idag.Foto: Riksdagen
Josefin Lingström

Lösningen på många av de problem som finns inom utbildningsområdet idag är att förstatliga skolan, enligt Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson Daniel Riazat. På Vänsterpartiets kongress tidigare i februari behandlades skolans framtid på fler områden än bara vinstintresset på skolmarknaden.

– Vi antog valplattformen där skolan fick ett helt eget stycke. Bland annat antog vi att vi ska driva frågan om barnomsorg på obekväm arbetstid, säger Daniel Riazat till Altinget.

Avgörande faktorer

De vill använda förstatligandet som ett verktyg där allt blir enklare att planera finansiellt och elever som behöver extra stöd kan lättare få det. Tillsammans med ett vinsttak för välfärdsföretag, är det de två stora faktorerna som avgör skolans kvalitet enligt Vänsterpartiet.

– Vi har idag ett stort antal elever som inte når sina kunskapsmål. Det är inte lärarnas fel, utan det är systemets fel som inte låter lärarna göra det jobb de vill göra, säger Daniel Riazat.

Skolmyndigheterna kan bli färre

Han sitter även med i referensgruppen för den stora utredning om skolmyndigheterna som ska presenteras i juni. Där utreds också om vad som kan vara en potentiell huvudman för Sameskolstyrelsen och dess sameskolor. Där anser Daniel Riazat att staten inte skött sitt ansvar, men det gäller även Skolinspektionens uppdrag. Huvudmän har kritiserat uppdelningen av Skolverket och Skolinspektionen för att vara förvirrande.

– Vi har varit skeptiska till införandet av Skolinspektionen från början. Jag skulle föredra en myndighet istället för två myndigheter. Jag skulle också se stora fördelar med att man slår ihop fler skolmyndigheter, säger Daniel Riazat.

Skolval ska begränsas

Något som också ska skrotas enligt partiet, är det fria skolvalet och närhetsprincipen. För att minska segregationen och öka spridningen av elever. Men segregationen kan också bli mer omfattande om elever går i den skola som är absolut närmast hemmet till följd av den bostadssegregation som råder.

Men vad bestämmer då vilken skola man ska gå i?

– Det är genom att man har upptagningsområden för varje skola, men det ska göras om så att man har en bättre spridning bland eleverna. En absolut närhetsprincip kan leda till segregation, så det innebär inte att vi vill att man inte får välja alls, säger Daniel Riazat.

Läs hela artikeln på Altinget Utbildning. Teckna fritt provabonnemang här.

 

Dokumentation

Daniel Riazat

Skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet

Ledamot i utbildningsutskottet

Ålder: 27

Utbildning: Påbörjad högskoleutbildning i statsvetenskap


Nämnda personer

Daniel Riazat

Riksdagsledamot (V), utbildningspolitisk talesperson
Studier i statsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00