Ungdomsbossarna vill in i riksdagen

VAL. De flesta av ungdomsförbundens ordförande vill ta plats i riksdagen nästa år och för några ser chanserna goda ut. Men Muf:s ordförande väljer en annan väg.

Altinget har pratat med ordförande i ungdomsförbunden om deras kandidaturer i valet nästa år.

Den 9 september nästa år går svenska folket till valurnorna. Och på flera av partiernas valsedlar kan väljarna sätta sina kryss på en ungdomsförbundsordförande. I Östergötland toppar Cuf:s ordförande Magnus Ek Centerpartiets lista.

– Jag vill in för att göra skillnad. Är det någon gång som jag kommer att kunna göra det så är det nu, säger Ek.

Bra till för att knipa en riksdagsplats ligger också LUF:s ordförande Joar Forssell som återfinns på plats 6 på Liberalernas riksdagslista i Stockholms län. Forssell själv är hoppfull.

– Plats 6 är absolut en valbar plats. Vi jobbar ju dessutom hårt för att Liberalerna ska öka inför valet så det ska nog gå vägen, säger han.

Även Christian Carlsson (KDU), Hanna Lidström (Grön Ungdom), Axel Hallberg (Grön Ungdom) och Philip Botström (SSU) står på riksdagslistor. Men de står på platser som i det förra valet inte innebar valbar plats. Däremot ligger exempelvis Carlsson och Hallberg bra till för att nå framgångar i kommunvalen i Stockholm respektive Lund.

De kandiderar inte

Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot är inte medlem i Vänsterpartiet och kandiderar heller inte i några val. En som däremot väljer att ställa upp i valet är Muf:s ordförande Benjamin Dousa. Men i stället för riksdagen har Dousa siktet inställt på att bli återvald till Stockholms Läns landsting där han är Moderaternas förstenamn på listan inför 2018.

– Jag sitter i landstinget i dag och kände att det skulle vara givande och viktigt att fortsätta där. Stockholms läns landsting omsätter 80 miljarder så det är inga småsaker det handlar om. Där känner jag att jag kan göra skillnad för Moderaterna, säger han.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis ej bindande provabonnemang här.

 

Forrige artikel Kasselstrand vill in i riksdagen Kasselstrand vill in i riksdagen Næste artikel Årets största nyheter i skolpolitiken Årets största nyheter i skolpolitiken