Tingskog: ”Vi försöker jobba emot personprofilering”

PÅVERKAN. Hedda Tingskog i Unga feminister jobbar för kollektivet. Hon anser att folkbildning och aktivism är viktiga för organisationen. Men säger att förbundet kämpar i medieskugga.

Altinget har träffat Hedda Tingskog, sammankallande i Unga feministers nationella styrelse, och pratat om politisk påverkan.

Unga Feminister är ett ungt förbund. Det bildades 2010 som en motreaktion mot att Sverigedemokraterna tog plats i riksdagen. Sedan 2015 är man officiellt ungdomsförbund till Feministiskt Initiativ. Förbundets unga historia i kombination med att moderpartiet inte är representerat gör att Unga Feminister ibland har svårt att nå ut i den allmänna debatten.

– Om vi pratar om vilka påverkansförutsättningar vi har i relation till andra ungdomsförbund så är de mindre i och med att det inte är samma medieintresse för oss, säger Hedda Tingskog.

Men förbundet låter sig inte nedslås av den mediala motvinden.

– Vi är inte de som ger oss. Vi är feminister. Vi har jävlar anamma så att det räcker och blir över. Vi jobbar mycket med att använda fler uttryck för att förmedla vår politik, säger Tingskog.

Organisation

Vilken politik Unga Feminister ska driva bestäms av medlemmarna på förbundets rikskonferens och riksårsmöte. Politiken kommuniceras sedan av företrädare på alla nivåer. Olikt andra förbund saknar man en förbundsordförande. Förbundet har i stället en nationell styrelse där två av talespersonerna fungerar som sammankallande och representerar förbundet i allmänna sammanhang.

– Vi försöker jobba emot personprofilering. Ett kollektiv är alltid mer kompetent än en enskild individ, säger Hedda Tingskog.

Att man inte är representerad i moderpartiets partistyrelse är också ett medvetet val.

– Vi försöker utmana hur ett ungdomsförbund ska förhålla sig till sitt moderparti. Vi vill jobba bort den typen av makthierarkier mellan organisationerna, säger Tingskog.

I stället har man kontaktpersoner som sköter kommunikationen mellan Feministiskt initiativ och Unga Feminister och organisationerna ska ta fram ett konkret samarbetsavtal.

– Vi ser varandra som komplement, säger Hedda Tingskog.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis ej bindande provabonnemang här.

 

Forrige artikel Svårigheter när EU ska fånga in utsläppen Svårigheter när EU ska fånga in utsläppen Næste artikel Ledamöter: Ge kungafamiljen religionsfrihet Ledamöter: Ge kungafamiljen religionsfrihet
Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

ÖVERBLICK. Coronakrisen har gjort att stödet för Socialdemokraterna skjuter i höjden. Flera som har sitt uppehållstillstånd knutet till arbete riskerar att förlora det, varnar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Personal på Statens servicecenter exponeras för smitta. Läs Altingets överblick.