Regeringen kan glädjas åt både flygskatt och flygplats

KOMMENTAR. Regeringen ser nu ut att kunna ta åt sig äran för både en klimatskatt på flygresor och en helt ny internationell flygplats för skidturister. Men flygplatsen verkar inte ha något alls med klimatfrågan att göra, konstigt nog.

Samma regering som har signalerat att man i kampen för klimatet tänker strida hårt för en flygskatt, har också skjutit till en kvarts miljard kronor till bygget av en helt ny flygplats. Det är inte helt lätt att få ihop. Flygplatsen ifråga började byggas i förra veckan, några dagar före den presskonferens där klimatminister Isabella Lövin (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S) berättade hur flygskatten skulle lotsas genom riksdagen.

Men om förslaget om en flygskatt handlar om klimatpolitik i dess renaste form, så tycks ingenting handla om klimatet när det kommer till den nya flygplatsen i Sälen – Scandinavian Mountains Airport. Klimatfrågan är en stor rosa elefant som inte ens är med i rummet, utan lämnad åt sitt öde på en rastplats någonstans i höjd med Borlänge.

En flygplats två klimatfrågor

Klimatfrågan skulle kunna – och bör – delas upp i två vad gäller flygplatsen i Sälen. Å ena sidan ett resonemang kring hur flygplatsen, vars huvudsyfte är att flyga in internationella flygturister, påverkar utsläppen av klimatgaser. Å andra sidan hur klimatförändringarna påverkar skidsäsongen i Sälen och därmed flygplatsens lönsamhet.

Men regeringen utelämnar helt och hållet klimatperspektivet när det gäller de statliga miljonerna till flygplatsen och fokuserar istället på roligare saker som regional utveckling och arbetstillfällen – och vilken minister hade velat lämna beskedet till Dalarnas politiker och näringsliv att stödet uteblir av klimatskäl?

Intressant nog är klimatanalysen även påfallande svag hos de två främsta bolagen bakom flygplatsen.

Skistar: Svårt förutsäga klimateffekter

Börsnoterade Skistar AB, som äger nästan alla skidanläggningar i området samt är största ägaren bakom Scandinavian Mountains Airports AB, uttrycker ett starkt klimat- och miljöengagemang på sin hemsida. Man stöttar både Earth hour och Pantamera, är delägare i förnybar energiproduktion, man tipsar om att åka buss eller tåg till Skistars destinationer och att släcka lyset i stugan när man är i backen. Men i årsredovisningens avsnitt om "risker och möjligheter" är klimathotet mera vagt, där skriver bolaget:

Läs hela artikeln på Altinget Miljö & Energi

 

Forrige artikel Krav på starkare skydd för spelberoende Krav på starkare skydd för spelberoende Næste artikel Sju myndigheter lämnar Stockholm Sju myndigheter lämnar Stockholm