Ytterligare en s-topp får chefsjobb på myndighet

UTNÄMNINGAR. S-veteranen Carin Jämtin blir ny generaldirektör på Sida. Både borgerliga och rödgröna regeringar föredrar s-märkta generaldirektörer, visar Altingets kartläggning.

Mattias Croneborg

Tidigare partisekreteraren och biståndsministern Carin Jämtin blir ny GD för Sida.

Jämtin stärker därmed trenden att S-politiker är de populäraste cheferna, både de som utnämns av röda eller rödgröna regeringar och av borgerliga regeringar. Det visar Altingets statistik där vi sammanställt alla GD-utnämningar sedan 1998. 

På torsdagen presenterade regeringen två nya generaldirektörer. 

– Jag är mycket glad att presentera Carin Jämtin som ny generaldirektör till, sade Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, på en pressträff.

Lövin lyfte fram att Jämtin har djup kunskap om internationellt utvecklingsarbete, bland annat som före detta biståndsminister. Men också Jämtins långa politiska erfarenhet och kunskap om statsförvaltning.

– Det är betydande pengar som Sida förvaltar. Det krävs ordning och reda, sade Lövin som ser Jämtin som en garanti för att genomföra Sveriges utrikespolitik.

– Hon blir en viktig resurs i genomförandet i regeringens feministiska utrikespolitik.

Gedigen rekryteringsprocess

Isabella Lövin påpekade att Jämtin sållades fram i en ”mycket gedigen rekryteringsprocess”.

– Det var 28 sökande, vi har vaskat fram de bästa kandidaterna och till slut fastnade vi för Carin Jämtin, sade hon.

Carin Jämtin är idag riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

– Jag avsäger mig min riksdagsplats.

Tre chefer med ett förflutet inom socialdemokratin och en moderat har tidigare utnämnts till chefer under regeringen Löfven. Jämtin blir därmed den fjärde socialdemokraten.

Sällskap av Eliasson, Nyberg och Wigzell  

Den första är rikspolischefen Dan Eliasson. Två andra socialdemokrater har också fått toppjobb av den nuvarande regeringen. 2015 blev Lena Nyberg generaldirektör för MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Nyberg har ett förflutet som socialborgarråd i Stockholm och har tidigare arbetat som statssekreterare på kulturdepartementet. Samma år valdes en annan stockholmsk socialdemokrat till generaldirektör för Socialstyrelsen. Olivia Wigzell var politiskt aktiv inom S som landstingsråd och oppositionsborgarråd i Stockholm på 1990-talet.

Till tjänsten som chef över Statens tjänstepensionsverk valde regeringen dock sin hittills enda moderata chef under mandatperioden. Joakim Stymne, tidigare statssekreterare hos kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och biståndsminister Gunilla Carlsson, fick tjänsten.

 

Läs hela artikeln och se Altingets statistik över alla utnämningar 1998-2017 på Altinget Rikspolitik (kräver inloggning, skaffa ett gratis, ej bindande, provabonnemang här).

Nämnda personer

Carin Jämtin

Landshövding i Västernorrlands län
Studier i samhällsvetenskap (Stockholms uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00