Blandade känslor inför nya karensregler

SJUKDOM. De anställda inom vård och omsorg är i fokus för socialförsäkringsminister Annika Strandhälls förslag att göra om karensdagen till ett karensavdrag. Fackförbunden gjorde vågen efter beskedet, medan arbetsgivarna var mer avvaktande.

Regeringen har plockat upp ett av förslagen från den parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) – att ersätta karensdagen med ett karensavdrag.
Regeringen har plockat upp ett av förslagen från den parlamentariska socialförsäkringsutredningen (SOU 2015:21) – att ersätta karensdagen med ett karensavdrag.Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Johanna Alskog

Dagens karensdag ska göras om till ett karensavdrag. Det förslaget presenterade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) på torsdagen. Syftet är att komma tillrätta med att vissa grupper på arbetsmarknaden kan ha oturen att bli av med en ganska stor del av inkomsten, anställda som har sin arbetstid koncentrerad till längre arbetspass. Något som är extra vanligt inom vård och omsorg.

– Karensdagen är orättvis mot alla som jobbar obekväma tider i välfärden. Det är ofta kvinnodominerade yrkesgrupper så som undersköterskor och personliga assistenter som drabbas. Vi vill ha ett nytt system för ökad jämlikhet och jämställdhet, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll i ett uttalande.

Karensavdraget ska vara 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön, enligt förslaget som omgående skickades ut på remiss av socialdepartementet.

Vågen från facket

Regeringen och Annika Strandhäll kan räkna med ett stort antal positiva remissyttranden från fackligt håll:

"Ett välkommet besked! Att avskaffa karensdagen helt är en viktig jämställdhetsfråga som Kommunal driver så detta är verkligen ett steg i rätt riktning." skriver fackförbundet Kommunal på sin facebook-sida.

Läs hela artikeln på Altinget Vård och hälsa (kräver abonnemang, teckna gratis och ej bindande provabonnemang här)

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – PROMEMORIA

Vad händer nu?

Förslaget har skickats ut på remiss. Sista svarsdatum är den 7 augusti.

Karensavdrag – en mer rättvis självrisk



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00