Segt för utredning om invandrad arbetskraft

ARBETSMARKNAD. Utredningen om villkor för arbetskraftsinvandrare skulle ha presenterats i september. Men utredningsarbetet går trögare än beräknat och väntas bli klart först till årsskiftet.

Mattias Croneborg

Utredaren, Ingrid Utne, undersöker också vilken omfattning som arbetskraftsinvandrare utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden. Tanken är att hon ska ta fram förslag för att förhindra det.

För att en person ska få arbetstillstånd krävs ett erbjudande om jobb i Sverige, men det finns inga krav på anställningsavtal. Regeringen tillsatte en utredning för ett drygt år sedan som undersöker om det i fortsättningen kan krävas ett bindande anställningsavtal i de fallen.

Stopp för försämrade villkor

En annan fråga som Ingrid Utne överväger är om det ska gå att begränsa möjligheten för en arbetsgivare att försämra anställningsvillkor, som lön och arbetstider, efter det att ett arbetstillstånd har beviljats. I ursprungsdirektiven skriver dock regeringen att en sådan begränsning skulle vara en avvikelse från den avtalsfrihet som råder på svensk arbetsmarknad. Utredaren har uppgiften att analysera vilka effekter sådana regler får för arbetsgivare som har behov av att rekrytera arbetskraft och om det är lämpligt att införa en begränsning i att omförhandla ett anställningsavtal.

 

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – KOMMITTÉDIREKTIV

Vad händer nu?

Utredaren ska vara klar med sitt arbete och redovisa sina slutsatser för regeringen senaste den 15 december 2016.

Länk till tilläggsuppdraget. Kommittédirektiv 2016:72

Länk till ursprungsuppdraget. Kommittédirektiv 2015:75



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00