Ex-kommunalrådet som är Mickos nya högra hand

INTERVJU. Peder Björk (S) var kommunalråd i Sundsvall i 10 år. Men i höstas hoppade han av. I sin nya roll som politiskt sakkunnig ska han hjälpa civilministern med flera tunga kommunfrågor.

Peder Björk började som politiskt sakkunnig hos civilminister Lena Micko (S) den 3 januari. Han tar sig an sitt nya uppdrag med en stor dos erfarenhet från kommunpolitik. Den kan komma väl till pass.

– Jag kommer ha särskilt fokus på just de frågor som rör kommuner och regioner. I civilministerns portfölj ligger att jobba med kommuner och regioners förutsättningar så att de ska klara sina uppgifter och inte minst kunna erbjuda medborgarna en bra välfärd, säger han till Altinget.

KSO i Sundsvall

De senaste tio åren har Peder Björk varit kommunalråd i Sundsvall, varav sex år som kommunstyrelsens ordförande (KSO). Men han valde att lämna den posten i höstas.

– Det var helt enkelt så att jag började fundera på om jag ska vara med en mandatperiod till. Då kände jag att det är dags för mig att göra något annat. Så då tyckte jag att det var bra att meddela i god tid så att partiet kan utse en efterträdare till mig och planera inför kommande valrörelse.

Läs hela intervjun på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (21 jan) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (21 jan) Næste artikel GDPR-böter ökar – Sverige bland de värsta i EU GDPR-böter ökar – Sverige bland de värsta i EU