Utredare vill göra nationalpark av kungens jaktmark

NATURSKYDD. Skogsutredaren Agneta Ögren föreslår att fyra av Sveaskogs ekoparker ska bli nationalparker. En av dem är ekoparken Halle- och Hunneberg där kungen jagar älg och kronvilt.

Skogsutredningen föreslår att delar av Sveaskogs ekoparker – Böda, Halle- och Hunneberg, Hornslandet och Hornsö – ska omvandlas till nationalparker. Därmed kan även kungens jaktmarker i framtiden hamna innanför gränsen på en nationalpark.

Det är statliga Sveaskog som äger markerna i ekoparken Halle- och Hunneberg, men älg- och kronviltsjakten tillhör kungen.

Sveaskog: Inte tänkt på kungens jakt

Olof Johansson, skogspolitisk chef på Sveaskog, räknar med att frågan skulle lösas på ett bra sätt.

– Man har nog inte haft just det här i tankarna när man har lagt förslaget, samtidigt tror jag inte det här förslaget om nationalparker syftar till att sätta hårda restriktioner för jakt och fiske, säger han till Altinget.

Läs mer om Sveaskogs syn på förslaget att ekoparkerna ska få nationalparksstatus på Altinget Miljö och Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Liberal SCB-mardröm och landshövding slutar Överblick: Liberal SCB-mardröm och landshövding slutar Næste artikel Westerholm (L): Westerholm (L): "Vården flyttar in i folks sängkammare"
Debatt: De dominerande nätplattformarna behöver begränsas

Debatt: De dominerande nätplattformarna behöver begränsas

DEBATT. Reglerna måste anpassas till en förändrad verklighet där långsiktiga effekter på konkurrens och innovation är viktigare än kortsiktiga priseffekter. Svenska företag måste kunna konkurrera, skriver Pontus Braunerhjelm, forskningsledare och professor.