Utredare vill göra nationalpark av kungens jaktmark

NATURSKYDD. Skogsutredaren Agneta Ögren föreslår att fyra av Sveaskogs ekoparker ska bli nationalparker. En av dem är ekoparken Halle- och Hunneberg där kungen jagar älg och kronvilt.

Statliga Sveaskog äger marken, men älg- och kronviltjakten i ekoparken Halle- och Hunneberg tillhör ändå kungen. Även prins Carl Philip har varit med på jakt i ekoparken.
Statliga Sveaskog äger marken, men älg- och kronviltjakten i ekoparken Halle- och Hunneberg tillhör ändå kungen. Även prins Carl Philip har varit med på jakt i ekoparken.Foto: Peter Krüger/TT
Johanna Alskog

De fyra föreslagna nationalparkerna bedöms av Naturvårdsverket med god marginal uppfylla kriteriet att vara storslagna eller särpräglade i sitt slag och vara intressanta som sevärdheter. 

ur Skogsutredningens slutbetänkande

Skogsutredningen föreslår att delar av Sveaskogs ekoparker – Böda, Halle- och Hunneberg, Hornslandet och Hornsö – ska omvandlas till nationalparker. Därmed kan även kungens jaktmarker i framtiden hamna innanför gränsen på en nationalpark.

Det är statliga Sveaskog som äger markerna i ekoparken Halle- och Hunneberg, men älg- och kronviltsjakten tillhör kungen.

Sveaskog: Inte tänkt på kungens jakt

Olof Johansson, skogspolitisk chef på Sveaskog, räknar med att frågan skulle lösas på ett bra sätt.

– Man har nog inte haft just det här i tankarna när man har lagt förslaget, samtidigt tror jag inte det här förslaget om nationalparker syftar till att sätta hårda restriktioner för jakt och fiske, säger han till Altinget.

Fakta
Sveaskog har 37 ekoparker
En ekopark ska utgöras av stora sammanhängande landskap med höga naturvärden och möjlighet till rekreation. I en ekopark kombinerar Sveaskog naturvård och skogsbruk. Bolaget har 37 ekoparker runt om i Sverige med en genomsnittlig storlek av 50 kvadratkilometer.

Källa: Sveaskog

Läs mer om Sveaskogs syn på förslaget att ekoparkerna ska få nationalparksstatus på Altinget Miljö och Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

Dokumentation

Fyra ekoparker i fyra landskap

Halle- och Hunneberg ligger i Västergötland

Böda ligger på Öland

Hornsö ligger i Småland

Hornslandet ligger i Hälsingland


Nämnda personer

H.M. Konung Carl XVI Gustaf

Sveriges konung
Studier i historia, sociologi, statskunskap, finansrätt, ekonomi (Uppsala uni., 1968-69), nationalekonomi (Stockholms uni., 1968–69)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00