Landshövding slutar i förtid

AVHOPP. Jöran Hägglund, landshövding i Jämtland, fick förlängt förordnande i februari i år. Men nu slutar han och blir i stället generaldirektör i Regeringskansliet.

Jöran Hägglund blev landshövding i Jämtland våren 2014. Dessförinnan hade han en karriär inom Centerpartiet. Bland annat var han partisekreterare 2001-2006 och statssekreterare på näringsdepartementet 2006-2010.

Hans förordnade som landshövding förlängdes av regeringen så sent som i februari i år och sträckte sig till den 31 mars 2023.

Men nu lämnar han i förtid. Som orsak nämner han hälsoproblem.

– Dessvärre har min hälsa utvecklats negativt under en period. Sedan i somras har jag och min uppdragsgivare haft en dialog om att jag i förtid avslutar min befattning som landshövding, säger han i ett pressmeddelande.

Stormigt på Länsstyrelsen

Samtidigt har det varit en del skriverier om Hägglund i Östersunds-posten som i början av november publicerade en omfattande granskning om arbetsmiljöproblem på länsstyrelsen.

Men Hägglund menar att det inte ligger till grund för beslutet.

– Vad än många tror så har det inget att göra med de skriverier den senaste tiden om mig som person och mitt uppdrag. Jag hade gärna stannat kvar hela perioden men det är hälsan som avgjort, säger Jöran Hägglund till SVT Jämtland.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Där återges turerna kring problemet med arbetsmiljön på länsstyrelsen.

Forrige artikel FOI pekar ut vägen till bättre beredskap – näringslivet centralt FOI pekar ut vägen till bättre beredskap – näringslivet centralt Næste artikel Överblick: Alkoholstopp börjar i dag och vaccindoser är säkrade Överblick: Alkoholstopp börjar i dag och vaccindoser är säkrade
Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

Debatt: Folkhälsomyndigheten bör inte få sköta vaccinationsplanen

DEBATT. När folket vaccinerades mot svininfluensan ringlade köer utanför vårdcentralerna och rubrikerna talade om kaos. Få läxor har lärts sedan dess och regionernas misslyckande med testningen förskräcker, menar Mats Engström som vill att regeringen agerar.

Kritik mot regeringens hantering av digital post

Kritik mot regeringens hantering av digital post

SENFÄRDIGHET. År 2017 kom en utredning om en ersättningsmodell för digital myndighetspost. Men regeringen är fortfarande inte klar med beredningen. Kivra har tröttnat på att inte få betalt.

– Det är inte så att staten skulle säga till Postnord att vi kräver att ni distribuerar all post gratis, säger Kivras vd Anna Bäck.