Landshövding slutar i förtid

AVHOPP. Jöran Hägglund, landshövding i Jämtland, fick förlängt förordnande i februari i år. Men nu slutar han och blir i stället generaldirektör i Regeringskansliet.

Foto: Erik Mårtensson/TT
Johan Manell

Jöran Hägglund blev landshövding i Jämtland våren 2014. Dessförinnan hade han en karriär inom Centerpartiet. Bland annat var han partisekreterare 2001-2006 och statssekreterare på näringsdepartementet 2006-2010.

Hans förordnade som landshövding förlängdes av regeringen så sent som i februari i år och sträckte sig till den 31 mars 2023.

Men nu lämnar han i förtid. Som orsak nämner han hälsoproblem.

– Dessvärre har min hälsa utvecklats negativt under en period. Sedan i somras har jag och min uppdragsgivare haft en dialog om att jag i förtid avslutar min befattning som landshövding, säger han i ett pressmeddelande.

Stormigt på Länsstyrelsen

Samtidigt har det varit en del skriverier om Hägglund i Östersunds-posten som i början av november publicerade en omfattande granskning om arbetsmiljöproblem på länsstyrelsen.

Men Hägglund menar att det inte ligger till grund för beslutet.

– Vad än många tror så har det inget att göra med de skriverier den senaste tiden om mig som person och mitt uppdrag. Jag hade gärna stannat kvar hela perioden men det är hälsan som avgjort, säger Jöran Hägglund till SVT Jämtland.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Där återges turerna kring problemet med arbetsmiljön på länsstyrelsen.

Nämnda personer

Jöran Hägglund

Landshövding i Jämtlands län

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00