(S)vetsaren som lyckats få egen majoritet

INTERVJU. Han är en socialdemokratisk svetsare med bakgrund i IF Metall som lyckats nå ett väljarstöd som Stefan Löfven bara kan drömma om. I Mathias Lindquists Munkfors har Socialdemokraterna över 60 procent.

Foto: Munkfors kommun
Johan Manell

I Värmland finns Socialdemokraternas starkaste fästen. Bäst gick det i Munkfors där S fick 63,3 procent i kommunvalet 2018.

Mannen bakom de senaste årens framgångar heter Mathias Lindquist. Han började sin bana som utbildad svetsare och var aktiv i IF Metall. Men till slut lockade politiken.

– Jag kände att i stället för att sitta hemma och knyta näven under bordet så är det lika bra att jag engagerar mig, säger han till Altinget.

Efter att ha varit en sväng i politiken lämnade han den för att bli vd för en konferensanläggning. Men han kom tillbaka och sedan 2014 är han kommunstyrelsens ordförande.

Näringsliv

Fakta

Mathias Lindquist

Ålder: 45

Utbildning: Svetsare

Jobbar som: Kommunstyrelsens ordförande i Munkfors sedan 2014

Övriga uppdrag: Ersättare i regionfullmäktige, ersättare Regionala kollektivtrafiknämnden

Något som han menar är viktigt för att nå framgång är att satsa på näringslivsklimatet. Munkfors är i dag rankat 24:a på Svenskt näringslivs företagsbarometer. För bara fem år sedan var kommunen inte ens topp 100.

– Man hör ibland “jaha är ni en socialdemokratisk kommun och ni har ett så bra näringslivsklimat”. Det känns främmande för mig att det inte ska kunna gå hand i hand. Det är svårt att bedriva välfärd utan välmående företag.

Läs hela intervjun på Altinget Rikspolitik. Där berättar Mathias Lindquist bland annat om vad han tror att S på riksnivå kan lära av Munkfors. Teckna gratis provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00