Hultqvist hoppfull om rekryteringen till nya totalförsvaret

FÖRSVARSBESLUT. Nu lämnar försvarsministern över förslaget om försvarets inriktning fram till 2025. En ny krigsorganisation föreslås med 30 000 fler anställda och allt fler ska lockas till officersutbildning. Ett gränsjägarförband i norr kan också bli verklighet nu när aktiviteten ökar i Arktisområdet.

Redan i dag har Försvarsmakten svårt att bemanna organisationen. Men försvarsminister Peter Hultqvist (S) är inte särskilt orolig över att målet ska nås.

– Värnplikten har gjort att vi har fått mycket bättre förutsättningar att rekrytera och skapa intresse för olika yrken inom Försvarsmakten. Jag ser det som att vi har en bättre plattform i dag än vi hade tidigare för att behålla personal och rekrytera personal, säger han till Altinget.

Gränsjägarförband

Propositionen bygger i huvudsak på vad Försvarsberedningen föreslog i sina rapporter. Men det är också vissa saker som Hultqvist har petat in. Bland annat på grund av den ökade aktiviteten i Arktis.

– Vi lägger ett förslag om att Försvarsmakten ska utreda en stärkt militär förmåga i övre Lappland där vi nämner möjligheten till gränsjägarförband. De skulle då kunna verka i perspektivet samarbete mellan Sverige, Norge och Finland. Det ska då levereras ett sådant förslag till nästa försvarsberedning.

Läs mer om hur Hultqvist ska locka fler officerare till försvaret och vilka fler förslag som finns i propositionen i artikeln på Altinget Säkerhet. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Arbetsgivarnas förhandlingskrav: Håll nere lönerna Arbetsgivarnas förhandlingskrav: Håll nere lönerna Næste artikel LRF vill slippa beteskrav – hård kritik från ekobönder LRF vill slippa beteskrav – hård kritik från ekobönder