Välfärdsutredningen tar ett kliv högerut

EKONOMI. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) öppnar den kontroversiella välfärdsutredningen efter kritik från den borgerliga oppositionen. Utredningen kommer inom kort att få nya direktiv.

Foto: Foto: Socialdemokraterna
Mattias Croneborg

– Ja det ser ut så. Frågan bereds just nu i Regeringskansliet. Vi analyserar nu olika tillkännagivanden, eftersom det finns flera. Vi arbetar med hur ett tilläggsdirektiv skulle kunna se ut, säger Shekarabi till Altinget.

Vänsterpartiet är inte med i diskussionerna, enligt Shekarabi.

– I det här läget bereds frågan i Regeringskansliet först och främst.

Exakt hur utredningens inriktning kommer att påverkas av detta är svårt att säga, men regeringen kommer troligtvis att gå oppositionen till mötes på något sätt.

Frågan har stor betydelse för vård-, omsorgs, och skolföretag som i dag är verksamma inom den offentliga sektorn. Företagen har ofta merparten av intäkterna från kommuner eller landsting. 

Saknar stöd

Visserligen binder inte dessa tillkännagivanden regeringen till att göra något som påverkar frågan i sak. Regeringen kan återkomma till riksdagen och säga att den har analyserat tillkännagivandena och att regeringen håller fast vid sin tidigare ståndpunkt. Men tillkännagivanden visar att det inte kommer att finnas stöd för regeringens och Vänsterpartiets linje när frågan slutligen landar i riksdagen för avgörande.

Detta talar för att direktiven till utredningen ändras så att förslaget från regeringen kan bli mer aptitligt för oppositionen eller delar av oppositionen.

Direktiven till den pågående välfärdsutredningen har retat gallfeber på oppositionen. Bland annat vänder den sig mot det som de kallar vinststopp och kommunalt veto.

Vinst återinvesteras

Bakgrunden är att direkt efter valet enades regeringspartierna och Vänsterpartiet om att på olika sätt begränsa privata aktörers inflytande på den stora marknaden för välfärdstjänster.

Det handlar dels om att begränsa vinsterna, överskotten ska återinvesteras i verksamheten. Dels om att ge kommuner ett ökat inflytande vid etableringar. Om en kommun anser att en etablering av ett företag görs i vinstsyfte ska kommunen kunna ha ett avgörande inflytande.

Alliansen vänder sig mot att utredningen bland annat ska ”föreslå vilka krav som bör ställas på privata utförare av välfärdstjänster för att uppnå målet att överskott som huvudregel ska återinvesteras i den verksamhet som de är avsedda för”.

Alliansen är mycket detaljerade i sitt tillkännagivande och kommer med en rad förslag på hur privata aktörer ska regleras utan att det blir en vinstbegränsning.

Dokumentation

Frän Alliansens tillkännagivande

Förslag på vad utredaren ska göra i stället för att föreslår vinstbegränsningar.

I syfte att skapa ett mer likvärdigt system generellt för välfärdssektorerna ska utredaren ta fram förslag på hur en generell tillståndsplikt kan införas för att få bedriva verksamhet enligt skollagen, verksamhet enligt socialtjänstlagen, verksamhet enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) samt verksamhet enligt hälso- och sjukvårdslagen, i de fall tillståndsplikt inte redan finns samt hur befintlig tillståndsplikt i förekommande fall kan anpassas så att kraven blir likvärdiga i olika sektorer. Tillståndsprövningen bör göras av en ansvarig myndighet inom respektive område.

Förbättrade möjligheter till kravställande och uppföljning avseende kvalitet

Utöver grundläggande krav (exempelvis lagar, riktlinjer och avtalskrav) kan kvalitet delas upp i två delar; faktiska resultatmått och upplevd kvalitet (alternativ benämning objektiv kvalitet respektive subjektiv kvalitet), där båda delarna är viktiga. Utredaren ska undersöka vilken typ av kvalitetskrav som ur ett nationellt perspektiv är relevanta och lämpliga att ställa för olika verksamheter, samt vilka kvalitetsmått som bättre lämpar sig att hantera i annan form såsom genom lokala upphandlingskrav, standardiseringar eller frivilliga överenskommelser.

Förslag till konkreta sanktioner för välfärdsaktörer

Utredaren ska lämna förslag på hur exempelvis varningar, viten, tvångsförvaltning och andra sanktioner kan användas för att motverka kvalitetsbrister i både offentligt och privat drivna verksamheter. Utredaren ska analysera och värdera i vilken utsträckning befintliga sanktionsinstrument fungerar på ett ändamålsenligt sätt.

Länk till tillkännagivandet

 

Regeringens utredning 

Utredningen heter formellt Ett nytt regelverk för offentlig finansiering
av privat utförda välfärdstjänster eller kort Välfärdsutredningen. Den kallas ibland även för Vinstutredningen. 

Efter en överenskommelse med vänsterpartiet tillsattes utredningen i mars i år.  

Utredningen leds av socialdemokraten Ilmar Reepalu. Till sitt förfogande har Reepalu en expertgrupp på närmare 20 personer. 

Utredningen ska vara klar den 1 november 2016

Länk till utredningens direktiv 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00