Sexuella trakasserier på arbetsplatsen ökar självmordsrisk

STUDIE. En ny studie från Stockholms universitet visar att risken för självmord mer än fördubblas för en person som utsätts för sexuella trakasserier i arbetet.

Resultatet visar att risken för självmord eller självmordsförsök mer än fördubblas för en medarbetare som blir utsatt för sexuella trakasserier från exempelvis kollegor eller en chef jämfört med en som inte blir det.

– Vi vet sedan tidigare att exempelvis sexuella övergrepp i barndomen också ökar risken för självmordsbeteenden. Vi vet också att personer som utsätts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen har ökad risk för posttraumatisk stress och annan psykisk ohälsa, säger Linda Magnusson Hanson, docent på Stressforskningsinstitutet vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet, till DN.

Linda Magnusson Hanson hoppas på att studien kan öka arbetsgivarnas medvetenhet om att sexuella trakasserier på arbetsplatsen kan ha mycket allvarliga konsekvenser för den utsattes hälsa.

Läs mer om studiens resultat i artikeln på Altinget Vård och Hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Hirvonen vill bli språkrör, nya coronaregler och klimatet ska räddas Överblick: Hirvonen vill bli språkrör, nya coronaregler och klimatet ska räddas Næste artikel Överblick: Föreslår att C och L slås ihop och högre söktryck till äldreomsorgen Överblick: Föreslår att C och L slås ihop och högre söktryck till äldreomsorgen