Ernkrans öppnar för att digitalisera högskoleproven

EFTERFRÅGAN. Digitaliserade högskoleprov borde införas, anser UHR och 21 lärosäten. Nu öppnar Matilda Ernkrans (S) för att det kan bli verklighet.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Josefin Lingström

21 lärosäten efterfrågar pengar till att digitalisera högskoleprovet. Det skulle underlätta kontroll och genomförandet av högskoleprovet. Det slås också fast i en rapport som UHR, Universitets- och högskolerådet, lämnade till utbildningsdepartementet förra året.

Men man har ännu inte gått vidare med förslagen i rapporten. Enligt Ernkrans har en digitalisering inte diskuterats under pandemin. Dock säger hon att det är mer aktuellt än någonsin.

– Däremot så är det ingen snabb lösning på det som vi står inför just nu. Den rapport jag fått är att det kommer ta ganska många år att digitalisera högskoleprovet.

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det en risk att vi kan få leva med smittspridning av covid-19 i flera år. Men Ernkrans vill inte kommentera om och när arbetet med att digitalisera högskoleproven kan vara igång.

Vi får inte glömma bort den diskussionen som var väldigt stor innan pandemin.

Matilda Ernkrans (S)
Minister för högre utbildning och forskning

Läs mer om vad Ernkrans säger om att digitalisera högskoleproven i artikeln på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Nämnda personer

Matilda Ernkrans

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i EU-nämnden, ledamot i partistyrelsen
fil. kand i statskunskap och sociologi (Örebro uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00