Regeringen vill satsa 100 miljarder på reformer

CORONABUDGET. Arbetet med statsbudgeten är i gång. Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelar att den kommer innehålla 100 miljarder för att kunna “återstarta” Sverige efter pandemin.

En ny prognos från finansdepartementet spår ett underskott i de offentliga finanserna på 5,6 procent av BNP under 2020 och en arbetslöshet som stiger till 9,3 procent.

Även 2021 kommer att gå med ett rejält underskott och arbetslösheten fortsätter uppåt. Regeringens plan för att dämpa fallet är ett massivt reformpaket i statsbudgeten på 100 miljarder kronor. Det är historiskt mycket.

– Det är i ett läge när vi är i en djup ekonomisk kris samtidigt som penningpolitiken inte har de muskler den normalt sett har med möjligheter till räntesänkningar. Då är vår bedömning att det här är en väl avvägd politik, säger finansminister Magdalena Andersson (S), på en pressträff.

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Nya bud om högskoleprovet, ökad strejkrisk och arga jägare Överblick: Nya bud om högskoleprovet, ökad strejkrisk och arga jägare Næste artikel Trolle om extremistrapporten: Trolle om extremistrapporten: "Mycket likt de grova kriminella gängen"