Pengapåsen för klimatanpassning räcker inte till

STATLIGT STÖD. Av landets 290 kommuner är det endast 14 som har ansökt om statligt bidrag för klimatanpassningsåtgärder, ändå räcker anslaget som MSB ska fördela bara till cirka en tredjedel av ansökningarna.

Vellinge kommun har sökt nästan 100 miljoner kronor i statsbidrag för att bygga skyddsvallar och murar mot havet på Falsterbonäset.
Vellinge kommun har sökt nästan 100 miljoner kronor i statsbidrag för att bygga skyddsvallar och murar mot havet på Falsterbonäset.Foto: Johan Nilsson/TT
Johanna Alskog

Tillsammans omfattar de 14 kommunernas ansökningar om stöd för klimatanpassningsåtgärder 244 miljoner kronor. Men Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer att få sålla hårt bland de totalt 19 projekten, anslaget från riksdagen är knappt 75 miljoner kronor.

Mest pengar söker Norrköping, nästan 5 miljoner kronor, samt Vellinge, nästan 99 miljoner kronor.

"Behovet har ökat"

Ansökningarna för år 2020 är det största antalet sedan år 2014, enligt MSB.

— Sett till statistiken de senaste åren så ser vi att behovet har ökat och att fler kommuner ansöker om medel. Dels beror det på att fler känner till att man kan söka bidraget och dels beror det på att medvetenheten om klimatrelaterade risker har ökat i kommunerna, säger Erik Bern, handläggare, på MSB, i ett pressmeddelande.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö&Energi. Teckna gratis provabonnemang här.

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00