Överblick: Sverige kan ha nått botten och Åkesson sur på polisen

ÖVERBLICK. Botten kan vara nådd, enligt finansministern. Jimmie Åkesson (SD) vill stoppa demonstrationer. Statsvetare i norr sågar folkomröstning i Luleå kommun. Läs Altingets överblick

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar den senaste prognosen för den makroekonomiska utvecklingen och de offentliga finanserna, under en pressträff i Rosenbad.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar den senaste prognosen för den makroekonomiska utvecklingen och de offentliga finanserna, under en pressträff i Rosenbad.Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Botten kan vara nådd, enligt finansminister Magdalena Andersson som på torsdagen presenterade finansdepartementets senaste prognos för den makroekonomiska utvecklingen och de offentliga finanserna. BNP faller med 6 procent i år jämfört med 4 i förra prognosen, rapporterar DN.

– Bedömningen är att BNP-fallet blir djupare andra kvartalet än vi trodde i april. Samtidigt tyder data på att botten är nådd. Så vi är på väg upp men från en lägre nivå och lite långsammare än vi antog i vårpropositionen, säger Magdalena Andersson.

Det största orosmomenten framöver är omvärlden, enligt finansministern.

– Det handlar om hur världsekonomin utvecklas. Det är väldigt viktigt för svenska exportföretag, säger hon.

Norge in i säkerhetsrådet

FN:s generalförsamling har utsett fyra nya medlemmar i säkerhetsrådet – Norge, Irland, Mexiko och Indien, skriver DN/TT.

”Vi ska använda många års arbete för fred och försoning till att vara brobyggare och söka lösningar på de utmanande konflikter som hamnar på säkerhetsrådets bord”, skriver Norges statsminister Erna Solberg på Facebook efter beskedet.

Ytterligare en medlem ska väljas in i säkerhetsrådet under torsdagen.

Åkesson sur på polisen

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger i en intervju med Sydsvenskan att polisen inte borde ha tillåtit Black lives matter-demonstrationerna.

– Jag är ganska sur på polisen att de tillåtit demonstrationerna i Sverige. Lagmässigt finns det utrymme i en pandemi att stoppa den typen av samlingar, säger Jimmie Åkesson till Sydsvenskan.

Pisa-granskning

En majoritet av ledamöterna i riksdagens utbildningsutskott vill se en oberoende granskning av Sveriges Pisa-resultat, med anledning av anklagelserna om att det skett felaktig bortgallring av utrikes födda elever, skriver Expressen.

Det är M och L som driver frågan i utskottet, partierna anser att regeringens beställda OECD-granskning riskerar att bli partisk.

– OECD är inte en oberoende part i detta eftersom de redan tidigare tittat på den svenska studien samt godkänt underlaget, säger Roger Haddad, skolpolitisk talesperson för Liberalerna, till Expressen.

Folkomröstning sågas och svenskhat överdrivet

Kommunfullmäktige i Luleå har beslutat om en folkomröstning om skolstrukturen i kommunen, men svarsalternativen döms ut av en statsvetaren Simon Matti vid Luleå tekniska universitet som "helt usla", rapporterar SVT Norrbotten.

Finska tidningen Hufvudstadsbladet skriver om de upprörda känslorna på båda sidorna gränsen efter Finlands beslut att ännu inte släppa in svenskar. Men att tala om svenskhat och att det skulle påverka det nordiska samarbetet är överdrivet, enligt experterna.

– När det här har blåst över kommer allt vara som vanligt igen, säger Peter Stadius, professor i Nordenstudier vid Helsingfors universitet, till HBL.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00