Riksrevisionen granskar öppna jämförelser av socialtjänsten 

GRANSKNING. Trots kritik använder Socialstyrelsen och regeringen öppna jämförelser (ÖJ) av socialtjänstens verksamhet. Enligt Riksrevisionen finns en risk för felaktiga slutsatser och myndigheten gör nu en granskning. SKR ser nationella kvalitetsregister som en lösning på problemet. 

Foto: Robin Haldert / TT
Marie Lundahl

Enligt Olof Widmark, Riksrevisionen, har idén funnits ett tag på myndigheten.

– Orsaken är att det är ett centralt medel för uppföljning av socialtjänsten. Den används ofta av regeringen i budgetpropositioner och av många kommuner, säger han till Altinget.

Grundproblemet

Enligt Fredrik Lennartsson, Sveriges kommuner och regioner (SKR), är grundproblemet att det nationellt saknas information om hur utfallet blir i verkligheten.

– Till skillnad från sjukvården finns det inom socialtjänsten inga kvalitetsregister eftersom det saknas lagstöd för det. Det saknas tillgång till personnummerbaserad statistik i den utsträckning som skulle behövas för att arbeta kunskapsbaserat, säger han till Altinget.

Läs mer om hur ÖJ i vissa fall stjälper snarare än hjälper på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här. 


E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget