Rekordmånga identifierar sig som sverigedemokrater

VÄLJARSTÖD. Tidigare har drygt hälften av Sverigedemokraternas röster i riksdagsvalet kommit från väljare som inte nödvändigtvis sympatiserar med partiet. Men allt fler av dessa har nu övergått helt till SD. Hos Kristdemokraterna sker en motsatt utveckling.

Andelen som stöd- eller strategiröstar på Sverigedemokraterna har minskat dramatiskt. I stället har de lyckats värva väljare på heltid. Det visar statistik från Valundersökningarna som genomförs av Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet.

Varannan röst på KD strategisk

Hos Kristdemokraterna är utvecklingen den motsatta. Aldrig tidigare har så många taktikröstat på KD som vid riksdagsvalet 2018. Drygt hälften av KD:s röster var från väljare som egentligen har ett annat parti som förstapreferens.

– En del vill gärna säga sig tillhöra den stora gruppen, som hos de borgerliga partierna är Moderaterna, men egentligen röstar på KD, säger Martin Kits, partiledare Ebba Busch Thors stabschef, till Altinget.

Läs hela artikeln på Altinget rikspolitik. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Räddningstjänstens giftiga arbetsmiljö: Räddningstjänstens giftiga arbetsmiljö: "Cancer den vanligaste dödsorsaken"   Næste artikel Överblick: Januariavtalet riskerar att upplösas och BO ska utreda porr Överblick: Januariavtalet riskerar att upplösas och BO ska utreda porr
Bolunds pressekreterare till DNB

Bolunds pressekreterare till DNB

JOBBYTE. Martin Kling värvas från finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till DNB Sverige som kommunikationsrådgivare.

Luf: Regeringen myglar igenom förslag

Luf: Regeringen myglar igenom förslag

DEBATT. Ett nytt lagförslag har tagits fram som ska göra det lättare att stoppa och kontrollera människor som polisen misstänker inte får vistas i Sverige. Risken är att den som har en annan hudfärg än vit känner sig utpekad och ovälkommen i samhället, skriver Luf.