Betyg i fyran får mothugg från rektorernas förbund

BETYG. Det vore bra att öka möjligheten för fler skolor att sätta betyg redan från årskurs fyra, enligt SKR:s ordförande Anders Knape (M). Sveriges skolledarförbunds ordförande Matz Nilsson är av motsatt åsikt och säger att regeringen helt missar målet.

Sveriges kommuner och regioner gör tummen upp för förslaget att fler skolor än i dag ska kunna sätta betyg från årskurs fyra. I den försöksverksamhet som pågår finns en begränsning vid 100 skolor. Förslaget, som regeringen skickat ut på remiss, innebär att alla skolor som vill kan införa betyg från årskurs fyra från och med nästa höst.

– Det är positivt att de begränsningar som har funnits i försöksverksamheten tas bort, säger SKR:s ordförande Anders Knape i ett pressmeddelande.

Skolledarna säger nej

Men Sveriges skolledarförbund är emot den lagändring som regeringen överväger.

– Det vi behöver är inte ett nytt betygssystem från årskurs fyra. Det vi behöver är ett nationellt kvalitetssystem för systematisk uppföljning från årskurs ett, säger förbundsordförande Matz Nilsson till Altinget.

Läs om vad SKR och Skolledarna anser om förslaget att ge rektorn möjlighet att bestämma om skolan ska införa betyg från fjärde klass på Altinget Utbildning. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Överblick: Skärpta straff för barnäktenskap och strejk i Danmark Överblick: Skärpta straff för barnäktenskap och strejk i Danmark Næste artikel Överblick: Trump frias och nazister lockar barn via spelchattar Överblick: Trump frias och nazister lockar barn via spelchattar
Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

ÖVERBLICK. Finansinspektionen beviljar banker att tillfälligt slopa amorteringskrav för bolånetagare. Årets upplaga av Almedalsveckan ställs in. Förtroendet för Stefan Löfven har ökat dramatiskt sedan coronautbrottet. Extramiljarder till kommuner och regioner. Läs Altingets överblick.