Minister kan bli årets HBTQ

NOMINERING. Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) kan i kväll bli utnämnd till årets HBTQ på QX-galan.

Lindhagen är Sveriges första kvinnliga minister som är öppet HBTQ. Till kvällens QX-gala är hon även en av de nominerade i kategorin "årets HBTQ".

"Hennes engagemang i HBTQ-frågor, främst hatbrott, regnbågsfamiljer, psykisk ohälsa bland HBTQ-ungdom och transfrågor gör henne till en av våra viktigaste, och vi är så stolta att hon för vår talan", skriver QX.

I ett tidigare Facebook-inlägg skrev Lindhagen att hon är överraskad och glad över nomineringen.

Till tidningen QX har Lindhagen tidigare sagt att hon vill skapa ett samhälle där alla kan leva öppet. Där vi inte förutsätter människors sexuella läggning. Som viktigaste frågorna rörande HBTQ lyfter hon tre saker. Dels psykisk ohälsa bland unga HBTQ-personer och deras utsatthet, dels hatbrott mot personer som inte lever efter den heterosexuella normen och dels arbetet med att lyfta och stärka transpersoners situation.

– Bara en sån grej att det beskrivs som att jag ”har kommit ut ur garderoben”. Vi behöver skapa ett samhälle där man inte behöver komma ut ur garderoben. Jag tror inte jag är den enda som är hbtq, men den enda öppna i regeringen kanske, sa Åsa Lindhagen tidigare till QX.

Forrige artikel Överblick: WHO utlyser nödläge och samtliga frias i Allrarättegången Överblick: WHO utlyser nödläge och samtliga frias i Allrarättegången Næste artikel Överblick: Börsras i Kina och ny kandidat till V-ledare Överblick: Börsras i Kina och ny kandidat till V-ledare