Överblick: Postnord till riksdagen och förslag på ny vägskatt

ÖVERBLICK. Postnords ledning och ansvariga ministrar ska till riksdagen för att diskutera företagets kris. Och forskare föreslår en ny typ av vägskatt.

Det går inte bra för Postnord. Företaget har velat dela ut brev mer sällan, men fått nej av digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Samtidigt diskuteras om företaget ska få mer skattepengar för att klara leveranserna.

Nu på förmiddagen är företagets ledning, Anders Ygeman och näringsminister Ibrahim Baylan (S) (som har ägandefrågan på sitt bord) kallade till riksdagens näringsutskott och trafikutskott, skriver TT.

Där förväntas de svara på frågor om hur de ska hantera det allvarliga läget i företaget och vilka åtgärder regeringen är berett att vidta.

Vägskatt

DN Debatt föreslår sju forskare att en ny typ av trafikskatt ska införas. De vill beskatta körsträckan i stället för drivmedlet. Samtidigt vill de se en uppdelning där körning på landsbygden undantas från vägskatten medan körning i storstäder ska rendera en hög vägskatt.

Forskarna vill se att en utredning tillsätts så snart som möjligt eftersom den föreslagna skatten kommer att ta tid att genomföra. Samtidigt menar de att vägskatten inte är det enda man behöver se över för att nå klimatmålen.

“En ny vägskatt kommer inte vara tillräcklig för att nå klimatmålen utan måste koordineras med en översyn av andra styrmedel, främst drivmedelsbeskattningen, reduktionsplikten samt fordonsskatten.”, skriver de.

Hallengren vill att regionerna steppar upp

I Expressen uttalar sig socialminister Lena Hallengren (S) om krisen i sjukvården. Där menar hon att också regionerna måste ta ett större ansvar.

– Staten skjuter till mer pengar än någonsin, vi ökar antalet utbildningsplatser och kommer behöva göra mer, men i slutändan måste regionerna kunna hushålla bättre med pengarna och prioritera arbetsmiljön inom sjukvården så att våra unga faktiskt vill söka sig till jobb inom sjukvården, säger hon till tidningen.

Forrige artikel Gränsen för “normalt föräldraansvar” ska utredas  Gränsen för “normalt föräldraansvar” ska utredas  Næste artikel Holm (V) om Postnord: “Danmark är elefanten i rummet”  Holm (V) om Postnord: “Danmark är elefanten i rummet” 
Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

Överblick: S rusar i opinionen och uppehållstillstånd i fara

ÖVERBLICK. Coronakrisen har gjort att stödet för Socialdemokraterna skjuter i höjden. Flera som har sitt uppehållstillstånd knutet till arbete riskerar att förlora det, varnar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. Personal på Statens servicecenter exponeras för smitta. Läs Altingets överblick.