Överblick: Postnord till riksdagen och förslag på ny vägskatt

ÖVERBLICK. Postnords ledning och ansvariga ministrar ska till riksdagen för att diskutera företagets kris. Och forskare föreslår en ny typ av vägskatt.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Johan Manell

Det går inte bra för Postnord. Företaget har velat dela ut brev mer sällan, men fått nej av digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Samtidigt diskuteras om företaget ska få mer skattepengar för att klara leveranserna.

Nu på förmiddagen är företagets ledning, Anders Ygeman och näringsminister Ibrahim Baylan (S) (som har ägandefrågan på sitt bord) kallade till riksdagens näringsutskott och trafikutskott, skriver TT.

Där förväntas de svara på frågor om hur de ska hantera det allvarliga läget i företaget och vilka åtgärder regeringen är berett att vidta.

Vägskatt

DN Debatt föreslår sju forskare att en ny typ av trafikskatt ska införas. De vill beskatta körsträckan i stället för drivmedlet. Samtidigt vill de se en uppdelning där körning på landsbygden undantas från vägskatten medan körning i storstäder ska rendera en hög vägskatt.

Forskarna vill se att en utredning tillsätts så snart som möjligt eftersom den föreslagna skatten kommer att ta tid att genomföra. Samtidigt menar de att vägskatten inte är det enda man behöver se över för att nå klimatmålen.

“En ny vägskatt kommer inte vara tillräcklig för att nå klimatmålen utan måste koordineras med en översyn av andra styrmedel, främst drivmedelsbeskattningen, reduktionsplikten samt fordonsskatten.”, skriver de.

Hallengren vill att regionerna steppar upp

I Expressen uttalar sig socialminister Lena Hallengren (S) om krisen i sjukvården. Där menar hon att också regionerna måste ta ett större ansvar.

– Staten skjuter till mer pengar än någonsin, vi ökar antalet utbildningsplatser och kommer behöva göra mer, men i slutändan måste regionerna kunna hushålla bättre med pengarna och prioritera arbetsmiljön inom sjukvården så att våra unga faktiskt vill söka sig till jobb inom sjukvården, säger hon till tidningen.

Nämnda personer

Anders Ygeman

Tidigare integrations- och migrationsminister (S), före detta energi- och digitaliseringsminister, inrikesminister
Studier i kriminologi (Stockholms uni.)

Ibrahim Baylan

Tidigare näringsminister (S)
pol. mag. (Umeå universitet, 1999)

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00