Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

ÖVERBLICK. I dag röstar riksdagen om man ska bromsa nedläggningen av Ringhals och ministrar och aktivister talar om hedersförtryck på Fadimedagarna. Flera explosioner i bostadsområden de senaste dagarna skakar Sverige och inrikesminister Mikael Damberg (S) vill slå tillbaka.

Flera bomber har exploderat i svenska bostadsområden de senaste veckorna och bara de senaste dygnen i Stockholm, Norrköping och Malmö.

– Det är en fruktansvärd utveckling som vi måste slå tillbaka. Vi har en ny kameralag från årsskiftet som gör att polisen själva får avgöra när de vill sätta upp kameror, säger inrikesminister Mikael Damberg till Aftonbladet. 

Han nämner även att polisen numer kan bryta sig in i mobiltelefoner och läsa kriminellas krypterade information. Damberg utlovar skärpta straff för sprängmedelsbrott och smuggling under 2020 som en del av av det program som regeringen sjösatte mot gängvåldet i höstas.

Hammarö är tryggast

Men trygg kan man däremot känna sig i i Hammarö kommun, som är Sveriges tryggaste kommun enligt den undersökning som Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjort genom att sammanväga antalet personskador, bränder i byggnader, anmälda våldsbrott och anmälda stöld- och tillgreppsbrott, skriver Folkbladet.

SD vill bromsa nedläggning av Ringhals

I eftermiddag röstar riksdagen om stängningen av kärnkraftverket i Ringhals ska bromsas eller inte, skriver TT. SD vill stoppa stängningen av reaktorerna och M, KD och L har ställt sig bakom förslaget. Därmed är partierna är bara några få röster från majoritet.  

Ägarna Vattenfall och Uniper har beslutat att stänga reaktorerna som inte längre ser någon lönsamhet. Att återaktivera verksamhet uppges vara mycket kostsamt.

Internationell konferens om hedersförtryck

I dag talar socialminister Lena Hallengren (S) och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) på den internationella konferens om hedersförtryck som hålls i riksdagen till minne av Fadime Sahindal. Talar gör även representanter från svenska och internationella HBTQ-rörelsen. Panelsamtal med myndigheter, organisationer och forskare är också på programmet, meddelar Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.   

Forrige artikel Opinionsskräck för januaripartierna Opinionsskräck för januaripartierna Næste artikel Här är miljöstriderna som väntar efter Ringhals Här är miljöstriderna som väntar efter Ringhals
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!