Överblick: Bombvåg över Sverige men trygg är man i Hammarö kommun

ÖVERBLICK. I dag röstar riksdagen om man ska bromsa nedläggningen av Ringhals och ministrar och aktivister talar om hedersförtryck på Fadimedagarna. Flera explosioner i bostadsområden de senaste dagarna skakar Sverige och inrikesminister Mikael Damberg (S) vill slå tillbaka.

Flera bomber har exploderat i svenska bostadsområden de senaste veckorna och bara de senaste dygnen i Stockholm, Norrköping och Malmö.

– Det är en fruktansvärd utveckling som vi måste slå tillbaka. Vi har en ny kameralag från årsskiftet som gör att polisen själva får avgöra när de vill sätta upp kameror, säger inrikesminister Mikael Damberg till Aftonbladet. 

Han nämner även att polisen numer kan bryta sig in i mobiltelefoner och läsa kriminellas krypterade information. Damberg utlovar skärpta straff för sprängmedelsbrott och smuggling under 2020 som en del av av det program som regeringen sjösatte mot gängvåldet i höstas.

Hammarö är tryggast

Men trygg kan man däremot känna sig i i Hammarö kommun, som är Sveriges tryggaste kommun enligt den undersökning som Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjort genom att sammanväga antalet personskador, bränder i byggnader, anmälda våldsbrott och anmälda stöld- och tillgreppsbrott, skriver Folkbladet.

SD vill bromsa nedläggning av Ringhals

I eftermiddag röstar riksdagen om stängningen av kärnkraftverket i Ringhals ska bromsas eller inte, skriver TT. SD vill stoppa stängningen av reaktorerna och M, KD och L har ställt sig bakom förslaget. Därmed är partierna är bara några få röster från majoritet.  

Ägarna Vattenfall och Uniper har beslutat att stänga reaktorerna som inte längre ser någon lönsamhet. Att återaktivera verksamhet uppges vara mycket kostsamt.

Internationell konferens om hedersförtryck

I dag talar socialminister Lena Hallengren (S) och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) på den internationella konferens om hedersförtryck som hålls i riksdagen till minne av Fadime Sahindal. Talar gör även representanter från svenska och internationella HBTQ-rörelsen. Panelsamtal med myndigheter, organisationer och forskare är också på programmet, meddelar Socialdemokraterna i ett pressmeddelande.   

Forrige artikel Opinionsskräck för januaripartierna Opinionsskräck för januaripartierna Næste artikel Här är miljöstriderna som väntar efter Ringhals Här är miljöstriderna som väntar efter Ringhals
Europas makthavare är historiskt unga

Europas makthavare är historiskt unga

FÖRDJUPNING. Parallellt med att genomsnittsåldern för politiska makthavare stiger globalt blir de i Europa bara yngre och yngre. Det innebär att Europa kan komma att styras mer visionärt och mindre utifrån gamla ideologier.

Femmis: Inför en nationell spermiebank

Femmis: Inför en nationell spermiebank

DEBATT. I vissa regioner uppgår köerna för spermiedonation till ett eller flera år. Socialstyrelsen bör ta ansvar och införa en nationell könscellsbank, skriver Erika Kindblad från Femmis.