195 miljoner för kortare cancerköer

KORTNYTT. Landstingen och regionerna har lämnat in sina handlingsplaner för hur ett standardiserat vårdförlopp ska införas inom cancervården. Därmed får de del av 195 statliga miljoner.

195 miljoner kronor kommer att delas ut till Sveriges landsting för att korta köerna i cancervården. Detta görs i enlighet med överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen för perioden år 2015-2018.

– Vi ser att regeringens satsning börjat ge resultat för att korta väntetiderna i cancervården, men än är vi inte nöjda och mer måste göras, säger Annika Strandhäll (S), socialminister, i ett pressmeddelande.

Läs också: Så är svenskarnas förtroende för sjukvården

Satsningen avser att minska de regionala skillnader inom cancervården. Under år 2018 kan satsningen uppgå till 391 miljoner kronor. Hittills har den första halvan av årets statsbidrag på 195 miljoner kronor delats ut. För att satsningen skulle ske skulle landstingen och regionerna har skickat in handlingsplaner för hur standardiserat vårdförlopp ska införas.

Den andra halvan av statsbidraget delas ut i november när landstingen och regionerna kan visa på att de uppfyllt kraven i årets överenskommelse. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00