Annie Lööf: Låg lön bättre än inget jobb alls

INTERVJU. Centerns partiledare tror att jobbpeng och etableringsjobb är lösningen på att få människor i jobb trots att OECD varnar för att låglönejobb leder till utanförskap. 

– Omöjligt att ett jobb är sämre än att vara arbetslös och leva på bidrag, säger Annie Lööf (C) till Altinget.

På ett kafferep i veckan träffade Annie Lööf (C) riksdagsjournalister och pratade om centerpartistisk politik, januariavtalet och framtiden i ett samtal lett av journalisten Mats Knutsson. Ett av januariavtalets mer omfångsrika avsnitt är punkterna där de arbetsmarknadspolitiska överenskommelserna är specificerade.

Kritisk mot Arbetsförmedlingen

Att göra om Arbetsförmedlingen från grunden har varit en åtgärd som Centern har varit drivande i. Men Annie Lööf är kritisk mot att Arbetsförmedlingen påbörjat det förändringsarbete som innebär att det kan bli nödvändigt att lägga ner en stor del av kontoren runt om i Sverige, inte minst på små orter på landsbygden.

– Detta är helt utanför januariavtalet. Regeringen har uppmanat Arbetsförmedlingen att inte agera utan att invänta vårändringsbudgeten som kommer att ha ett extra tillskott till Arbetsförmedlingen. Men också de direktiv vi kommer att ha på en ansvarsfull och stegvis förändring av Arbetsförmedlingen, säger Annie Lööf.

Låga löner gör inte jobbet

OECD har i flera rapporter pekat på de problem som skapas av växande ekonomiska klyftor och att atypiska anställningsformer inte leder till jobb utan snarare till utanförskap. 2018 kom OECD med en Sverigerapport där man rekommenderar endast subventionerade anställningar. 

Annie Lööf hänvisar till januariavtalet.

– Även regeringen vill ju nu införa etableringsjobb för nyanlända. Etableringsjobben innebär att man “lär sig jobbet på jobbet” till en lite lägre lön och att man samtidigt får handledning på arbetsplatsen, säger hon.

Läs hela artikeln på Altinget Arbetsmarknad. Testa att läsa Altinget gratis i 14 dagar här.

Forrige artikel Ex-minister till Finansförbundet Næste artikel Miljöbudget får KD-ros och SD-ris Miljöbudget får KD-ros och SD-ris
S ökar kraftigt – men kan glömma ny storhetstid

S ökar kraftigt – men kan glömma ny storhetstid

OPINION. Socialdemokraterna har rusat i opinionen under pandemin. Men att partiet skulle kunna nå tillbaka till sina opinionsnivåer på närmare 40 procent är snudd på omöjligt, menar statsvetare.