Dansk expert: Ryssland kan inta Baltikum på ett par timmar

HOT. Ryssland kan inom loppet av ett par timmar, invadera och skära av de tre baltiska länderna från resten av Nato, menar en dansk militäranalytiker. Med förmågan att mobilisera sig både snabbt och i stort antal kan Ryssland ta Nato på sängen.

Av: Andreas Krogh

Artikeln är översatt från danska av Amanda Bergland.

På pappret har de 29 Natoländerna många gånger fler soldater, stridsvagnar och artillerikanoner. Det är dock långt ifrån en rättvisande bild av styrkeförhållandet mellan den transatlantiska försvarsalliansen och Ryssland, säger en dansk expert.

– I dag ser man en rysk militär som efter europeiska mått egentligen är ganska stor och som därtill är blixtsnabb. Den siktar in sig på precis de områden där Nato är svagt. Den går efter våra kommunikationsmedel, våra gps:er och vår enorma förbrukning av bandbredd. Den går även efter vår politiska sammanhållning och att vara så blixtsnabb att vi inte hinner reagera, säger Jeppe Plenge Trautner, forskare i krigsvetenskap vid Institutet för militärhistoria och krigsteori på Forsvarsakademiet i Köpenhamn.

Istället för att räkna soldater och stridsvagnar bör man fokusera på vad det är för typ av militär som Ryssland bygger. Det vill säga var den befinner sig, vad de har för utrustning och var någonstans de har sina övningar, menar Jeppe Plenge Trautner.

Han påpekar att Ryssland, hundratals gånger varje år, övar på mobilisering av styrkor mellan stora avstånd vid så kallade ”snap exercises”. Dessutom övar de på kuppangrepp och utplacering av ockupationsstyrkor.

– Ur den synvinkeln kan Ryssland inta Warszawa, Berlin eller de tre baltiska länderna inom loppet av ett fåtal dagar. Eller några timmar om det bara är Baltikum, säger Jeppe Plenge Trautner.  

Kan inte förstärka via land

Zoomar man in och tittar på hur Ryssland, på ett ögonblick, skulle kunna skära av de baltiska Natoländerna från resten av Nato, så blir den lilla ryska exklaven Kaliningrad vid Östersjön central.

Artikeln är förkortad. Läs hela artikeln med grafik på Altinget Säkerhet. Teckna gratis, ej bindande, provabonnemang här.

Forrige artikel Nästan ingen nöjd med strandskyddsförslag Nästan ingen nöjd med strandskyddsförslag Næste artikel Statskontoret vill stärka tandvårdspatienternas klagorätt Statskontoret vill stärka tandvårdspatienternas klagorätt