Kristersson får chansen – C och SD avgör

KOMMENTAR. Talmannen har beslutat att Ulf Kristersson ska prövas som statsminister i kammaren. Kristersson har nu en vecka på sig att lämna besked om vilka partier som ska ingå i hans regeringsförslag. C och SD sitter på avgörandet.

Efter talmansrundor, sonderingsuppdrag och senast gruppvisa samtal har talmannen landat i att ett namn, Ulf Kristersson, ska prövas som statsministerkandidat i kammaren. Talmannen väljer dock att lägga fram förslaget officiellt först på måndag för att Ulf Kristersson ska hinna utröna vilka partier som vill vara med i hans regering samt klargöra regeringsunderlaget.  

– Jag har förstått att hans regeringsunderlag måste förtydligas något för att olika partier vet vad de ska ta ställning till, sade Andreas Norlén på pressträffen. 

Tillbaka till 3-2-1 

Men när Kristersson senare dök upp verkar det som att han tycker att han har sagt det som behöver sägas. För att tala klarspråk så är vi alltså nu tillbakakastade ett antal veckor i regeringsbildningsprocessen. Nu är det återigen Ulf Kristerssons 3-2-1-förslag som ligger på bordet. Förslaget som går ut på att de allianspartier som vill får vara med i en regering som driver allianspolitik, i “Alliansens anda”. Det är alltså det förslag som både Annie Lööf och Jan Björklund redan har förkastat. Ulf Kristerssons hopp står nu till att de ska ändra sig och åtminstone inte rösta nej till hans regering.  

Läs hela analysen på Altinget Rikspolitik

 

 

Forrige artikel Processtrid i regeringsbildningen Processtrid i regeringsbildningen Næste artikel Kristersson får chansen – C och SD avgör Kristersson får chansen – C och SD avgör