10 procent mindre i lön för förstföderskor

KORTNYTT. Första barnet ger kvinnor drygt 10 procent mindre i lön på lång sikt, visar en forskningsrapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Beteendet och löneutvecklingen hos danska kvinnor som genomfört in-vitro fertilisering (IVF) även kallad provrörsbefruktning har studerats i IFAU:s forskningsrapport Kan kvinnor ha både barn och karriär?. Den visar att inkomsterna blev lägre efter barnafödandet. På kort sikt minskade inkomsterna med runt 70 000 danska kronor årligen och runt 30 000 danska kronor på lång sikt. På lång sikt får kvinnor 10-12 procent lägre inkomst. 

– IVF-behandlingar ger oss en unik möjlighet att studera orsakssambandet mellan att få ett första barn och senare arbetsmarknadsutfall, säger Petter Lundborg, en av rapportskrivarna, i ett pressmeddelande. 

Anledningen till de minskade inkomsterna påvisar forskningsrapporten beror på flera faktorer. Bland dessa framgår att de studerade kvinnorna ofta gick ner i arbetstid när barnen var små. Men också att mammorna i högre utsträckning byter jobb till ett jobb som har lägre timlön men ligger närmare hemmet när barnet blivit äldre. 

Effekten på lönen är större vid första barnet jämfört med när kvinnorna skaffar fler barn. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00