Tobé: Integrationen stor utmaning

ARBETSLIV. Regering och riksdag har nu stramat åt reglerna för att få färre att söka asyl Sverige. Men nästa steg för politikerna är att bidra till lösa integrationen – jobb, bostad och utbildning – för alla de som ska stanna i landet. Det kräver nya lösningar, enligt Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

Foto: Bild: Riksdagen
Per-Anders Sjögren

– Sverige står nu inför en stor samhällsutmaningen och då kommer det att bli viktig att hitta hållbara lösningar, som så många som möjligt står bakom. Jag tror att det är ganska uppenbart att det kommer att krävas nya förslag för att fler ska kunna få ett första jobb, fler ska lära sig svenska, hur vi ska klara av skolgången för många nyanlända barn, säger Tomas Tobé.

De politiska blocken är överens om att integrationen kräver stora insatser och en del är på gång. Mycket av det som krävs handlar dock om arbetsmarknad, bostadspolitik, skattepolitik – frågor som går in i partiernas innersta kärna och där det krävs positionsförflyttningar.

Borgerlig samsyn

Tobé ser inga problem kring att komma överens inom det borgerliga blocket där det enligt honom finns en samsyn om vad som krävs. Det är framförallt regeringspartierna som behöver röra på sig i de här frågorna och kanske också gör upp internt om vad de tycker, menar han.

– Jag tror att det blir svårt att hålla fast en linje som vi menar stänger ute unga och utrikesfödda från arbetsmarknaden. Vi har valt att beskriva detta som ett nytt, växande utanförskap och det blir djupare och biter sig fast och det måste politiken nu lösa, säger Tobé.

Alla parter måste ta in den stora samhällsutmaningen som Sverige står inför och presenterar förslag, poängterar Tobé och pekar på det moderata förslaget om en första jobbet-anställning, en ny anställningsform med tidsbegränsade anställningar med vissa inslag av utbildning för personer upp till 23 år – ett förslag som regeringen och företräder för facken har varit kritisk till. Regeringen borde dock inte avfärda det så lättvindig, menar Tobé.

Kan blir fler uppgörelser

Decemberöverenskommelsen föll, men moderaterna har stått bakom flera andra uppgörelser med regeringen, bland annat om försvaret, migrationspolitiken och insatser mot terrorism. Det kan bli fler uppgörelser, enligt Tobé.

– Moderaterna kommer att vara ett ansvarsfullt parti i opposition. Det innebär att vi kommer att vara beredda till   uppgörelser där det är viktigt för Sverige. Just nu ser vi att mer behöver göras inom framförallt migration och integration, säger han.

 

Nämnda personer

Tomas Tobé

Europaparlamentariker (M)
Medie- och kommunikationsvetenskap (Högskolan i Gävle, 1998-1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00