Regeringen vill riva upp Lex Laval

UTSTATIONERING. Idag klubbar regeringen igenom en lagrådsremiss om nya regler för utstationerad arbetskraft. Förslaget innebär att Lex Laval rivs upp och Sverigedemokraterna har meddelat att de kommer stödja propositionen när den når riksdagen. 

Lagförslaget som regeringen kommer att besluta om att skicka till lagrådet under onsdagens regeringssammanträde innebär bland annat att strejkrätten stärks och att det ska bli lättare för utländska arbetsgivare att

Dokumentation

Lex Laval

  • Laval-målet var en arbetsrättslig konflikt gällande ett bygge i Vaxholm utanför Stockholm. Konflikten stod mellan det lettiska byggföretaget Laval un Partneri Ltd, företagets dotterbolag och Byggnads och Elektrikerna på andra sidan.
  • EU-domstolen dömde till Lavals fördel 2007 eftersom de ansåg att fackförbundet krävt mer än vad de har rätt till enligt EU:s utstationeringsdirektiv.
  • 2009 dömde Arbetsdomstolen fackförbunden att betala skadestånd till företaget för olagliga stridsåtgärder.
  • Internationella arbetsdomstolen har uttalat sig och menar att Lex Laval bör rivas upp eftersom den kränker den svenska föreningsrätten.
  • Efter EU-domen har svenska fackförbund inte genomfört några stridsåtgärder mot arbetsgivare från andra EU-länder i Sverige.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00