Fler kan straffas för läckt företagshemlighet

NÄRINGSLIV. Regeringen överväger att utvidga lagen så att fler kan straffas om de röjer företagshemligheter. En utredare får ett år på sig att granska frågan.

Regeringen utreder lagen som ska skydda företagshemligheter. Den som läcker uppgifter till en konkurrent ska kunna straffas.
Regeringen utreder lagen som ska skydda företagshemligheter. Den som läcker uppgifter till en konkurrent ska kunna straffas.
Per-Anders Sjögren

 Den som bryter mot lagen om företagshemligheter kan dömas till fängelse. Men i ett uppmärksammat mål 2003 friades en anställd eftersom den information som lämnats ut inte hade anskaffats olovlig, det var uppgifter som den anställde hade tillgång till i sitt arbete. För att täppa till den luckan i lagen utreddes frågan och alliansregeringen tog fram ett lagförslag som dock Lagrådet kritiserade och någon lagändring genomfördes aldrig.

Nu vill regeringen göra ett nytt försök. En utredare ska överväga ett utvidgat straffansvar som ska gälla även den som obehörigen utnyttjar eller röjer en företagshemlighet som hen har fått tillgång till genom sina arbetsuppgifter, exempelvis avslöjar uppgifter för en konkurrent.

Sund konkurrens

Ett utökat straffansvar skulle förbättra möjligheterna att ingripa mot att företagshemligheter sprids och används illojalt. Detta är viktigt för att främja en sund konkurrens på lika villkor och företagens innovationskraft, skriver regeringen i direktiven.

Samtidig ska utredaren ta hänsyn till att det finns legitima skäl att avslöja hemligheter. Det finns starka skäl att värna tryck- och yttrandefriheten, den svenska arbetsmarknadsmodellen och skyddet för anställda och andra som avslöjar brott eller andra allvarliga missförhållanden i en verksamhet, enligt regeringen 

Uppdraget ska vara klart den 19 maj 2017. Då ska även den andra delen av uppdraget redovisas. Det gäller hur den svenska lagen om skydd för företagshemlighet behöver ändras med anledning av kommande EU-regler.

EU-anpassas

Ministerrådet och EU-parlamentet har enats om innehållet i ett nytt direktiv om gemensamma EU-regler om företagshemligheter. Länderna ska se till att de har civilrättsliga regler så att företagshemligheter inte anskaffas, utnyttjas och röjs utan lov. De sanktioner som kan användas ska vara rättvisa, ändamålsenliga och avskräckande.

Men enligt det kommande direktivet ska sanktionerna inte användas om företagshemligheter röjs exempelvis för att avslöja brott eller andra oegentligheter i syfte att skydda allmänintresset.  Samma sak gäller den som har utövat rätten till yttrande- och informationsfrihet eller informerat en facklig företrädare.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN-KOMMITTÉDIREKTIV

Vad händer nu?

Utredaren ska redovisa sina slutsatser den 19 maj 2017.

Kommittédirektiv 2016:38



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00