Kommerskollegiums generaldirektör går till Svenskt näringsliv

NAMNNYTT. Efter nästan sex år avgår Anna Stellinger som generaldirektör för Kommerskollegium. Den första november kommer hon i stället företräda svenska företag som chef för internationella frågor på Svenskt näringsliv.  

Anna Stellinger har suttit nästan hela sitt sex år långa mandat på myndigheten Kommerskollegium. Men nu ser hon fram emot att ta ett kliv mot näringslivet. 

– Det har varit en fantastisk tid på Kommerskollegium. Det har varit flera intensiva och roliga år men möjligheten att börja på Svenskt näringsliv var så spännande att jag inte kunde tacka nej, säger Anna Stellinger till Altinget. 

Byter sida

– Många av frågorna som jag kommer att arbeta med på Svenskt näringsliv kommer att vara lika de jag arbetat med på Kommerskollegium. Den stora skillnaden är att jag nu främst ska anamma företagens synvinkel.

Stellinger som varit generaldirektör på Kommerskollegium sedan april 2014, sitter även som vice ordförande för Lunds universitets styrelse sedan juni 2017. Innan dess har hon bland annat arbetat som myndighetschef och direktör för Svenska institutet för europapolitiska studier (SIEPS). 

– Internationaliseringen av näringslivet fortsätter med oförminskad kraft. Samtidigt tas allt fler av de beslut som påverkar svenska företag på EU-nivå. Detta gör att vi behöver ha ett ännu större fokus på internationella frågor. Med Anna Stellinger får vi en mycket kunnig och erfaren chef för detta viktiga arbete, säger Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke i ett pressmeddelande.

Ingen vilopaus

Anna Stellinger är försiktig med att kommentera vilka frågor som hon kommer att fokusera på i sin nya roll. Hon sitter kvar som generaldirektör till den 31 oktober, och tillträder som chef för internationella frågor på Svenskt näringsliv redan dagen efter. Hon säger att hon därmed kommer att fokusera på sitt nuvarande jobb tills hon tillträder sitt nya. Vissa frågor är däremot intressanta för handelsbranschen i allmänhet. 

– Det kommer att tillträda en ny EU-kommission nu och det är inte säkert vilka frågor den kommer att prioritera. Det blir något vi kommer att behöva förhålla oss till. 

Forrige artikel Här är politikernas vapen mot arbetslösheten Här är politikernas vapen mot arbetslösheten Næste artikel Många kan tänka sig karriärväxla – få känner till YH Många kan tänka sig karriärväxla – få känner till YH
Kommunchefer om den egna coronainsatsen:

Kommunchefer om den egna coronainsatsen: "Alla trevade"

UTVÄRDERING. I början av coronapandemin rådde förvirring i kommunerna. Helhetsbilden försvann och kommunikationen blev en utmaning. Inför 2021 är chefsrollen det som oroar kommundirektörerna mest, visar en ny rapport. 

Socialpsykiatrin får ny yrkesintroduktion för personal

Socialpsykiatrin får ny yrkesintroduktion för personal

INTRODUKTION. Socialstyrelsen lanserar ett nytt webbstöd för yrkesintroduktion till personal som jobbar med personer med psykiska funktionsnedsättningar. Syftet är att påverka kommunerna att ta fram egna lokalt anpassade program.